Islamske teme

Svrha mog postojanja je obožavanje Allaha, dž.š.

„Zaustavite svijet! Želim van!“ Možete li se poistovjetiti sa ovim?

Ovo može biti jako težak osjećaj. Ljudi imaju manu koju nećete naći kod drugih stvorenja. Želimo raditi sve u isto vrijeme. To se zove multitasking. Navodno, to je svojstvo super-čovjeka, a da li je stvarno tako? Ako je tako, zašto onda trebamo multivitamine i dodatke ishrani koji nam pomažu da ostanemo budni i oprezni? Zašto ne spavamo 6-8 sati dnevno, a što je potrebno za zdravlje našeg tijela? Zašto mnogi od nas pate od depresije i stresa?

Ne funkcionišemo optimalno jer ne služimo svojoj svrsi. Šta je glavna svrha života? Služiti Allahu, dž.š., i Njegovoj vjeri.

„Džinne i ljude  sam stvorio samo zato da Mi se klanjaju.“(Ad-Dariyat, 56)

Učenje o životu od lososa

Životinje znaju svoj put i drže ga se. Medvjedi love i hrane se ljeti, a hiberniraju zimi. A losos, wow! Kako nevjerovatno stvorenje. Loosova životna svrha jeste da bude rođen u svježim jezerskim vodama gdje njegovi roditelji umiru. Tada mladi losos putuje ka ogromnim okeanima gdje se hrani hranjivim tvarima sve dok potpuno ne odraste. Sve to samo da bi se vratio nazad u mrijestilište u svježe jezerske vode, tamo gdje je rođen. Ovo nije lagan podvig. Uzvodno plivanje je samo po sebi izazov; oni ne mogu izvršiti ovo putovanje a da ne postanu žrtva mnogih opasnosti tokom puta: grabežljivaca na svakom uglu, plićaka, kasnih kiša, i još mnogih. Lososi ne mogu krenuti na putovanje ako padavine ne napune rijeke i ne stvore struje. Njihova tijela se pritom prilagođavaju promjeni vode iz slane u svježu. Mnogi od njih nisu dovoljno snažni i njihova tijela neće preživjeti. Nizak vodostaj rijeke znači da će ih medvjedi i lisice lakše uočiti prilikom lova. Njihov broj stalno opada. Odjednom mijenja se godišnje doba, dolaze kiše, rijeke se pune i putovanje lososa se nastavlja. Konačno će doći do mrijestilišta u velikim jezerima umorni, istrošene energije, ali njihova svrha se mora ispuniti. Odmah moraju položiti jaja. Ove vode, mjesto njihovog rođenja i smrti njihovih predaka, će ih suočiti sa istom sudbinom, ali to nije uzaludno. Njihova tijela bogata proteinima i hranjivim tvarima će poslužiti ljudima i životinjama kao hrana. Mrtvi losos će otplutati na rubove vode gdje će istrunuti i tako obezbijediti hranu biljkama i pticama.

Tako je i sa nama

„On vam daje život i zatim će vam ga oduzeti i poslije vas opet oživjeti; a čovjek, je zaista nezahvalan.“ (Al-Hagg, 66)

Putovanje između to dvoje je naš život. Ocean je naš rani život pun soli (znanja i lekcija). Hasan al-Basri je rekao: „Efekat učenja u ranoj životnoj dobi je poput uklesavanja u kamen.“

Uzvodno plivanje su izazovi u našem životu. Opasnosti i rizici od grabežljivaca koji nas napadaju su naše loše životne navike kao što su: oklijevanje, briga, kukavičluk, depresija i obmana ovog života kao što ajet u Kur’anu kaže:

„Svako živo biće će smrt okusiti! I samo na Sudnjem danu dobićete u potpunosti plate vaše, i ko bude od vatre udaljen i u džennet uveden – taj je postigao ono što je želio; a život na ovom svijetu je samo varljivo naslađivanje.“ (Ali Imran, 185)

Naše duhovno „ja“ će podnijeti mnoge smrti ako nismo jaki i ne radimo prave stvari kako bi naše duše oživjeli kroz zikr, Kur’an i namaz. Plićaci su naša iskušenja i nedaće:

„Mi ćemo vas dovoditi u iskušenje malo sa strahom i gladovanjem, i time što ćete gubiti imanja i živote, i ljetine. A ti obraduj izdržljive.“ (Al-Baqara, 155)

Da bi preživjeli i našli snagu da ustrajemo moramo biti strpljivi i sjećati se našeg Tvorca i naše svrhe. Kiše su poput blagoslova i milosti od Allaha, dž.š.

„Ta, zaista, s mukom je i last, zaista, s mukom je i last!“ (Al-Inširah, 5-6)

Jezero je naše zrelo doba: svježa voda je čistoća naše duše ako smo živjeli iskreno radi svoje svrhe. Iza sebe ostavljamo naše potomke, koji će ako ispravno razumijevaju vjeru, imati lakše putovanje i izbjeći zamke tokom svog puta. Naša dobra djela, poput sadake i širenja znanja, su hranjive tvari koje će obogatiti one koje ostavljamo iza sebe.

Jedna jako bitna lekcija koju učimo od lososa je: lososvo čekanje u plićacima je slično vremenu kad se mi suočavamo sa teškim nedaćama i iskušenjima. Da bi preživjeli moramo biti  strpljivi, sjećati se našeg Gospodara i svoje svrhe.

„O vjernici, tražite sebi pomoći u strpljivosti i obavljanju molitve! Allah je doista na strani strpljivih.“ (Al-Baqara, 153)

Predah, odmaranje i samoću možemo koristiti kao vrijeme za oporavak od aktivnosti i rada. Ovo nije odmor, vikend ili vrijeme dokolice. Drugačije je. Kao što životni ciklus dijelimo na posao, studiranje, igru i odmor; nadalje „odmor“ dijelimo tako da on podrazumijeva i samoću. Svrha samoće jeste da budemo sami. Sami smo se rodili i sami ćemo u naše mezare leći. Zašto onda u međuvremenu u svom životu nemamo vrijeme kada smo sami?

Prednosti samoće

Samoća je vrijeme u kojem nalazimo užitak za svoju dušu: ojačavamo tijelo i dušu. Za početak, moraš biti sam/a. Bez uznemiravanja. Povuci se na svoje omiljeno mjesto gdje inače pronalaziš mir i tišinu, ili na mjesto gdje si sretan/a. Samo lezi i opusti se. Osluškuj sve one zvukove koje inače ne čuješ kada si zauzet/a. Čuješ li cvrkut ptica, povjetarac u krošnji drveća, otkucaje svog srca? Osjeti ritam svog disanja. Sada počni zazivati Allahovo, dž.š., ime i uskladi ga sa tim ritmom. Osjećaš da te sve napušta. Tvoj um će se osloboditi svih misli, a tvoje tijelo svake napetosti. To je tvoja zona samoće. Eliminirao/la si svijet.

Sada moraš raditi stvari koje će donijeti radost tvojoj duši:

–          Tvoj omiljeni zikr će biti smisleniji

–          Tvoja omiljena sura će dublje na tebe utjecati

–          Tvoje pisanje dnevnika će biti iskrenije

–          Tvoj san će ti donositi više energije

–          Tvoje razmišljanje i kontemplacija će biti vredniji (istraživanje duše/slijeđenje srca)

–          Ovo je savršeno vrijeme da preispitaš i odvažeš sve svoje riječi i djela

–          Postavljanje ciljeva će ti biti milije

Naša duša/nefs se može uporediti sa zmijom. Ako je ne kontrolišemo i ne ukrotimo može biti opasna za nas. Kada je provjeravamo, okupiramo namazom, zikrom i dobrim djelima ona je poput smrznute zmije pod snijegom. Zar onda ne bi trebali imati vrijeme u kojem bi ovladali njome i držali je pod kontrolom? Bez kontrole taj bi se snijeg otopio i a vrućina uznemirila zmiju. Ona bi tada postala divlja i neobuzdana a to bi dovelo do iskušenja i grijeha. Tako ćemo dozvoliti šejtanu da dobije ovu bitku bez borbe i bićemo odgovorni za svoju propast.

 Omer, r.a., je rekao: „ Kritikujte i ocjenjujte sebe prije nego što budete kritikovani i ocijenjeni na Sudnjem danu, i važite svoja djela prije nego što budu izvagana za vas.“ (Ahmed)

Kako pronaći vrijeme za svoju rutinu samovanja?

Ako neprestano izvodimo ovaj ritual samovanja i zapalimo iskru radosti u svojim dušama ocjenjujući sebe, te priuštimo svojim dušama radost pokornosti Bogu bez uznemiravanja, bićemo uspješni u našem životu, našoj duhovnosti i na Onom svijetu.

  1. Pokušajte uključiti vrijeme za samoću u svoj raspored onako kako bi to uradili sa svojim uobičajenim sastancima. Ovako ćete se posvetiti vremenu za to i ono ti ne može biti oduzeto.
  2. Odlučite koliko često se želite osamiti. Nije predviđeno konkretno neko vrijeme za to, ali kao što imate pregled kod zubara dva puta godišnje, sistematski godišnji pregled ili godišnji odmor, isto tako bi trebali ustanoviti frekvenciju za ovo bitno vrijeme.
  3. Uvjerite se da ste izabrali vrijeme koje neće biti kompromitirano. Učinite ga fleksibinim tako da ako ga propustite ujutro možete ga nadoknaditi navečer. Međutim, najbolje bi bilo da nema kompromisa. Posmatrajte to kao zakazani pregled koji će ako ga jednom propustite biti duplo naplaćen.
  4. Unaprijed isplanirajte aktivnosti koje ćete raditi u ovo vrijeme, na ovaj način nećete gubiti vrijeme pitajući se šta da radite. Priprema je ključna. Također isplanirajte aktivnosti za ostale kako vas ne bi ometali; najbolje bi bilo da nisu uz vas.

Hasan al-Basri je rekao: „Sine Ademov, ti nisi ništa drugo nego dani. Kad god dan prođe, dio tebe sa njim ode.“

Autorica: Al Binte Muqadim

Prevela i prilagodila: Amela Melkić

Izvor: productivemuslim.com Akos.ba

Povezani članci

Back to top button