Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > Svjetlo na kraju tunela

Svjetlo na kraju tunela

U Kur'anu, u riječima Uzvišenog, govori se o životu i smrti, prikazuju se u pravom svjetlu i otkriva se tajna života i smrti.

Nažalost, mnogi ljudi, zabavljeni sticanjem dunjalučkih prolaznih dobara, zaborave na Knjigu svoga Gospodara, zaborave da je ona njihova vodilja do istinskog uspjeha. Kur'an je govor Allaha Jedinog, Stvoritelja svih ljudi, svih svjetova i svega što postoji, jer svi smo mi svjesni postojanja Allaha dž.š., ali se većina nas oglušila o Njegovu Objavu.

Budimo iskreni, i priznajmo da li smo pročitali barem jedan ajet iz Kur'ana. Jesmo li pročitali i razmislili o pročitanom, pa i ako jesmo, da li nam je bar jedan momenat bilo jasno da je to objava od Allaha dž.š., Tvorca svega što postoji. Da li smo postali svjesni onoga o čemu Kur'an časni govori i šta je to što od nas Uzvišeni traži??

Svima onima koji vjeruju u Allaha dž.š., i koji vjeruju da se sve ne završava sa ovim svijetom, upućujemo iskreni savjet – uzmite časni Kur'an  i družite se sa njim, iščitavajte ga, izučavajte, razmišljajte o njegovim ajetima, jer to vam je najbolji drug kojeg možete poželjeti na ovom dunjaluku.
Ne dozvolite da na Sudnjem danu Kur'an bude svjedok protiv vas i da svjedoči kako ste od njega glavu okretali, iako vam je bio nadomak ruke, na polici, na stolu, a teško onome ko to dočeka!

I uspostavite i čuvajte svoje namaze, namaz je naš spas na oba svijeta, jer je Allahov Poslanik, s.a.w.s., rekao: „Prvo za šta će čovjek biti pitan na Sudnjem danu jeste namaz, pa ako mu namaz bude ispravan, bit’ će mu ispravna i primljena i sva ostala djela, a ako mu namaz bude neispravan, bit’ će mu neispravna i ostala djela.“

 O čovječe, ne čekaj više ni tren, ne odlaži pokajanje! Toliki broj lijepih džamija imamo u Bosni i Hercegovini koje čekaju na tebe, svaki dan mujezin uči ezan i poziva na namaz, poziva nas na spas. Nemoj da ti bude žao kada budeš umirao što se nisi odazvao na njegov poziv, već pretekni šejtana i odazovi se dok još uvijek nije kasno, a vremena ima još, jer ako čitaš ove ispisane redove, to znači da si još uvijek među živima, na dunjaluku, i da imaš priliku da se popraviš. Zato ne oklijevaj, možda već sutra nećeš biti tu.

Nema boljeg djela od namaza. Jedan je čovjek odlučio svaki dan klanjati samo jedan namaz. Nije trebalo dugo da se uvidi ne samo da namaz nije težak, već da mu toliko znači da je odlučio da neće propuštati nijedan obavezni namaz. Sutra ćeš žaliti što to nisi već danas učinio. Osnova je da svaki musliman mora uspostaviti obaveznih 5 dnevnih namaza dnevno, bez odlaganja.

Namaz se obavlja iz jednog jednostavnog razloga: „Mi volimo Allaha dž.š.“ Ljubav prema Njemu je to što nas podstiče na to da se podigneš i da klanjaš namaz i kad si najumorniji.

Namaz je naše svjetlo koje obasjava i početak i kraj našeg ”životnog tunela”.

Izvor: ”Put sreće i zadovoljstva”

Za Akos.ba priredila: Emina Kahvić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com