Vijesti iz zemlje

Svečano otvorena džamija u Željuši kod Mostara

Presijecanjem vrpce prije podne namaza danas je otvorena novoizgrađena džamija u Željuši u Mostaru.

Vrpcu su presjekli mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, direktor Odjela kuvajtske organizacije Rahma za Bosnu i Hercegovinu Ayman El Fakawy i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Mostar mr. Dino ef. Maksumić otvorili novoizgrađenu džamiju u Željuši.

Džamija je izgrađena tokom protekle godine i kako je to istaknuto u zvaničnim obraćanjima imala je svoje berićetno sudbinsko određenje i nafaku. Ukupna vrijednost procijenjena je na iznos od oko 240.000 KM. Uz džamiju bit će izgrađena i zgrada mekteba sa pratećim objektima.

– Ovo je džamija izgrađena na najlakši mogući način. Toliko je nafake bilo u ovom projektu da se to jednostavno ne može opisati – kazao je El Fakawy.

Otvaranje nove džamije za muslimane u Mostaru donosi posebne vedrine i optimizam. Džamija je dobila ime Emel što u prijevodu na bosanki jezik znači nadu.

– Nada u Allahovu milost, Njegov oprost, nada da On daje poticaj i vjera je nada i život je nada i mi jedni drugima trebamo biti nada. I ova džamija i ovaj mubarek ramazanski dar ovome džematu koji dolazi velika je nada i veliki osvježenje i zbog toga smo svi radosni i dijelimo ovu radost – istakao je mostarski muftija Dedović.

On se zahvalio predstavnicima Kuvajtske organizacije na uloženim sredstvima i na realiziranim projektima u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Izgradnjom džamije u Željuši, naglasio je, mještani ovog naselja dobili su mnogo jer će u njoj nove generacije naučavati i educirati se o svojoj vjeri. S obzirom na to da je većina sadašnjih džematlija već ranije morala napustiti rodna sela u Istočnoj Hercegovini i druga mjesta pogođena ratnim stradanjima muftija je poručio da će njihovo zajedničko okupljanje biti poticajno za jačanje zajedništva ali i da ni u kom slučaju to ne znači i zaboravljati rodne zavičaje i rodna sela, saopćeno je iz Medžlisa Islamske zajednice Mostar.

– Mi moramo misliti i o onim našim džamijama i mjestima odakle je naš narod protjeran i etnički očišćen, a od kojih nismo odustali. Mi ostajemo opredijeljeni da u svakom džematu gdje su postojale naše džamije da ih osvježavamo i okupljamo našu Zajednicu – kazao je muftija.

faktor.ba

Povezani članci

Back to top button