Ekonomija

Sutra počinje 25. generalni bh. sajam ZEPS 2018.: Učestvuje 480 izlagača iz 19 zemalja

Na sajmu ove godine očekujemo dolazak između 20 i 25 000 posjetilaca i nadamo se da će ova posjeta omogućiti neposredne kontakte koji će rezultirati zaključenjem ugovora i realizacijom projekata, rekao je Vedad Šestić, direktor Poslovnog sistema RMK-a, organizator sajma

Jubilarni 25. generalni bh. sajam ZEPS 2018. i 15. sajam ZEPS Intermetal bit će svečano otvoreni sutra, 2. oktobra na prostoru sajmišta na Kamberovića polju u Zenici. Sajam će trajati od 2. do 6. oktobra, a povodom svečanogo otvaranja sajma ZEPS, održana je i konferencija za medije na kojoj su izneseni podaci o ovogodišnjem sajmu, javlja Anadolu Agency (AA).

U svom obraćanju generalni direktor Poslovnog sistema RMK-a, organizator sajma, Vedad Šestić rekao je kako će ove godine na 25. generalnom bh. sajmu ZEPS učešće uzeti 480 izlagača iz 19 zemalja svijeta.

“ZEPS 2018. ima 480 izlagača iz 19 zemalja sviejta na blizu 8.000 metara kvadratnih prostora. Broj prijavljenih firmi je 542, a razlika u broju firmi je zbog firmi koje su nažalost otkazale učešće. Firme su navele sličan ili isti argument za odustajanje, a to je nepostojanje broja zaposlenika da se pokrije takav marketinški potez kakav je izlazak na sajam. Jedna firma iz Srbije nam je otkazala ućešće prije par dana jer je u posljednjih mjesec dana iz te firme u Njemačku otišlo 14 uposlenika, te ta firma nema ni mogućnost proizvodnje, a ni nastupa na sajmu, što je frapantan podatak”, rekao je Šestić.

Šestić je rekao kako podaci pokazuju da se moraju napraviti promjene na nivou cijele države u sektorima ekonomije i privrede.

“Parametri koji ukazuju na paralelu sa prošlogodišnjim sajmom je da je 12 posto manje izlagača, po broju izlagača, ako se oduzmu ove firme koje su odustale, sedam posto je manji sajam po površini te 12 posto po broju zemalja iz koje firme dolaze. Ovi podaci izgledaju sumorni, ali su alarm za nas kao organizatora, Zenicu kao sjedište kantona, čitav kanton, te upozorenje da se neke stvari moraju mijenjati ne samo u sajamskoj djelatnosti, nego i privredi i ekonomiji svih nivoa države. Podatak da ove godine imamo samo 10 firmi iz Zenice uz isti razlog, smanjenje broja zaposlenih, smanjenje poslovnih aktivnosti, nepostojanje interesa su pokazatelj toga”, rekao je Šestić.

Najveći broj firmi koje će izlagati na sajmu je iz Republike Hrvatske te Srbije.

“Odnos domaćih i inostranih firmi je nešto veći u korist domaćih, oko 54:46 posto, što je neki indeks koji otprilike stalno imamo. Kao i do sada, i ove godine značajan kvalitet sajma je sajamski blok kolektivnih izložbi”, rekao je Šestić.

Najznačajniji su, kaže, Hrvatska obrtnička komora sa svojim članicama, Stalni komorski savez, Vanjskotrgovinska komora BiH, Priveredna komora FBiH, Privredna komora RS-a, Vlada ZDK-a sa privrednim subjektima, Vlada SBK-a sa privrednim subjektima, Kantonalna privredna komora Tuzla sa svojim članicama…

“Na sajmu ove godine očekujemo dolazak između 20 i 25 000 posjetilaca i nadamo se da će ova posjeta omogućiti neposredne kontakte koji će rezultirati zaključenjem ugovora i realizacijom projekata. Prošle godine je samo na sajmu ZEPS sklopljen veliki broj ugovora u vrijednosti oko 500.000 KM, a rezultiralo je i još sa oko 1,2 miliona KM ugovora nakon sajma. Prošle godine smo imali registrovanih 35.000 posjetilaca. To su direktno kupljene karte bez poslovnih ulaznica i velikog broja pozivnica koje mi uručujemo”, izjavio je Šestić.

Sajam ZEPS imat će i organizovane manifestacije sturčno-kongresnog sadržaja, planirane su teme iz oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, dešavanja u IT sektoru, te dani sporta na ZEPS-u gdje je planiran niz događaja, odnosno sportskih priredbi koje će se održavati na košarkaškom igralištu na sajmištu. Dani sporta namijenjeni su djeci uzrasta od sedam do 16 godina sa nadom da ovo postane tradicionalna manifestacija na ovom sajmu.

I ove godine ZEPS će dodijeliti izlagačima priznanja za najuspješniji proizvod, najuspješniju kolekciju, najsuspješniju promociju i te najbolju ukupnu promociju i najbolji štand, za šta se dodjeljuje Grand Prix Ruža ZEPS-a.

Bilo je govora i o izostanku pomoći organizatorima od strane kantonalnih i gradskih vlasti.

“Organizator sajma u Lukavcu ima podršku općine u iznosu 40.000 KM plus nema naknada za prostor gdje se održava sajam. Gračanički sajam dobija 100.000 KM i nemaju naknade za prostor gdje se održava sajam. Poslovni sistem RMK izdvaja velika sredstva za JP Za održavanje i upravljanje sportskim terenima te drugim preduzećima, vatrogasnim jedinicama, hitnoj pomoći i policiji. To su obaveze organizatora. Gradskim strukutrama je ponuđen Joint Venture, zajedničko ulaganje i nikada nismo dobili zvaničan odgovor, a nezvaničan odgovor je da ne postoji interes za ZEPS. ZEPS nastavlja da radi i ZEPS je jedno ime, to je najstariji sajam u BiH i najveći sajam po broju prijava i površini je održan baš na Kamberovića polju”, zaključio je Šestić.

25. generalni bh. sajam ZEPS 2018. i sajam ZEPS Intermetal bit će svečano otvoreni sutra na Kamberovića polju u Zenici sa početkom u 11 sati.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button