Kulinarstvo

Studenski recepti: Špageti s povrćem, tunom i President

Vrijeme pripreme: 10 minuta         Vrijeme pečenja: 10 minuta           Za 2 osobe

Sastojci:

  1. 200 g špageta
  2. 1 patlidžan
  3. 80 g tunjevine
  4. 1 crveni luk
  5. 2 režnja bijelog luka
  6. 1 paradajz
  7. 50 g maslina bez koštica
  8. 100 g President Somborske
  9. 2 male kašike mediteranske mješavine začina
  10. 3 kašike maslinovog ulja
  11. 2 male kašike soli
  12. ½ male kašike bibera

Priprema:

Stavite 1 Litar vode da zavrije. Patlidžan narežite na krugove, pa svaki krug na četvrtine. Narezani patlidžan posolite i prekrijte ubrusom. Masline narežite na kolutiće, paradajz na kockice. Bijeli i crveni luk očistite i narežite što sitnije. Izrežite President Somborsku na kockice.

  1. Korak:

Kada voda proključa dodajte prstohvat soli i špagete pa  kuhajte prema vremenu naznačenom na pakiranju

  1. Korak:

Zagrijte ulje u tavi pa dodajte kockice patlidžana. Kratko pržite dok ne poprimi boju pa izvadite  u tanjur sa strane. U tavu potom dodajte crveni i bijeli luk miješajte 1 minutu pa dodajte pripremljeni paradajz.

  1. Korak:

Nakon dvije minute vratite patlidžan, dodajte sol, biber, mediteransku mješavinu začina i tunjevinu pa dobro pomiješajte i ugasite vatru.

  1. Korak:

Špagete ocijedite i dodajte u tavu s povrćem. Dobro pomiješajte i za kraj pospite maslinama i President Somborskom.

Dobar tek!

Povezani članci

Back to top button