Kulinarstvo

Pileći fileti i rižoto

Vrijeme pripreme: 5 minuta         Vrijeme pečenja: 20 minuta           Za 2 osobe

Sastojci:

  1. 300 g pilećih šnicli
  2. 2 male kašike začina za piletinu
  3. 2 male kašike soli
  4. ½ kašike bibera
  5. 1 mala kašika senfa po želji za
  6. 1 mala kašika mediteranske mješavine začina
  7. 1 povrtna kocka za juhu
  8. 1 šolja riže
  9. 4 šolje vode
  10. 1 crveni luk
  11. 2 velike kašike Sirela Ribanca
  12. 2 velike kašike ulja
  13. 1 kocka Dukat maslaca

Priprema:

Stavite vodu da zavrije. Pileće šnicle dobro pomiješajte sa 1 malom kašikom soli, ½ male kašike bibera,  1 malom kašikom začina za piletinu i malom kašikom senfa po želji. Očistite luk i izrežite ga na sitnije kockice.

  1. Korak:

U ključalu vodu dodajte povrtnu kocku za juhu i dobro pomiješajte pa kuhajte na srednjoj vatri 5 minuta. U tavi ugrijte ulje pa ispecite pileće filete dok ne porumene na obje strane. Pripremljenu piletinu odložite na tanjur sa strane.

  1. Korak:

U tavi u kojoj ste pripremili piletinu dodajte luk i dinstajte 1 minutu. Luku dodajmo rižu i miješajmo 1 minutu. Riži dodajmo 3 paljače pripremljenog temeljca od povrtne kocke za juhu i dobro pomiješajmo. Kada juha ispari ponovimo postupak i tako sve dok ne iskoristimo sav temeljac. Za kraj rižu začinite sa soli, paprom, mediteranskom mješavinom pa dodajte kocku Dukat maslaca, sve dobro pomiješajte pa ugasite vatru.

  1. Korak:

Pripremljene pileće filete poslužite uz rižot, sve pospite Sirela Ribancem i poslužite uz salatu po želji.

Dobar tek!

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button