Chicken McNuggets i začinski pomfrit
Vrijeme pripreme: 10 minuta Vrijeme pečenja: 25 minuta Za 2 osobe
Sastojci:
- 300 g pilećih fileta
- 2 jaja
- 5 kašika brašna
- 2 šolje Cornflakesa
- 1 mala kašika soli
- 1 mala kašika papra
- 1 mala kašika začina za piletinu
- 2 veća krompira
- 2 veće mrkve
- 2 velike kašike maslaca
- 1 kašika Vegete
- 1 mala kašika mediteranske mješavine začina
- Papir za pečenje
Sastojci za umak:
- 1 velika kašika majoneze
- 200 g vrhnja 12% 200 g
- 1 kašika namaza s povrćem
- 1 čvrsti jogurt 180 g
- 1 mala kašika Vegete
- 1 mala kašika mediteranske mješavine začina
ZA POČETAK:
Upalite pećnicu na 200 ℃ i pripremite tepsiju na koju ste stavili papir za pečenje. Piletinu posušite ubrusom i uzduž je prerežite tako da dobijete malo deblje trakice. Svaku trakicu prerežite na 3 dijela tako da dobijete male kockice piletine. Pripremite tri duboka tanjura- pa u njih stavite redom u jedan tanjur brašno, u drugi jaja i u treći tanjur rukama razmrvljeni Cornflakes.
Razmutite jaja i dodajte sol, papar i začin za piletinu pa ponovno promiješajte. Očistite i operite krompir i mrkvu pa ih potom posušite i očistite od kože. Očišćenu mrkvu presijecite na pola, potom svaku polu na još dva dijela.
Dobivene dijelove mrkve isijecimo na trakice. Očišćeni krompir prerežite na tanje kriške pa potom od svake kriške napravite trakice.
PRIPREMA:
- Korak:
Komadiće piletine uvaljajte prvo u brašno pa u začinjena jaja i na kraju u Cornflakes. Pripremljenu piletinu slažite u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
- Korak:
Maslac istopite u šerpi i kada se rastopi dodajte Vegetu, mediteransku mješavinu začina pa dobro promiješajte i sklonite sa vatre. U pripremljeni maslac dodajte pripremljeni krompir i mrkvu pa dobro izmiješajte. Pripremljenu smjesu posložite pored piletine u tepsiju i stavite peći u zagrijanu pećnicu na 25 minuta.
- Korak:
Pripremite umak tako što ćete sve sastojke zajedno umiješati i ostaviti u frižider dok se piletina ne ispeče.
- Korak:
Kada su piletina i krompir gotovi izvadite ih iz pećnice i servirajte na tanjur uz pripremljeni umak i salatu po želji.
Dobar tek!
Akos.ba