U FokusuVijesti iz svijeta

Nezapamćen broj amputacija među djecom u Gazi

Lijeva noga jedanaestogodišnje Noor bila je gotovo u cijelosti otkinuta kada je njen dom u Jabaliji u Gazi pogodila bomba u oktobru. Sada će njena desna noga, fiksirana teškom metalnom šipkom i četiri vijka izbušena u kost, možda morati biti amputirana.

‘Jako me boli… bojim se da će mi morati odrezati i drugu nogu’, rekla je iz bolničkog kreveta, zureći u svoj nezgrapni uređaj za fiksiranje.

‘Prije sam trčala i igrala se, bila sam tako sretna, ali sada kada sam izgubila nogu, život mi je postao ružan i postala sam tužna. Nadam se da ću moći dobiti umjetnu nogu.’

Generacija palestinske djece s amputacijama pojavljuje se kao posljedica izraelske zločinačke agresije na Gazu.

Doktori i humanitarni radnici kažu da urušeni medicinski sistem u Gazi nije u mogućnosti pružiti djeci složenu naknadnu njegu koja im je potrebna kako bi spasili svoje odsječene kosti koje još rastu.

Djeca s amputacijama uzrokovanim ratom trebat će do desetak operacija na udovima do punoljetnosti jer kost nastavlja rasti, kažu stručnjaci.

Više od 1000 djece podvrgnuto je amputacijama nogu, ponekad više puta ili na obje noge, do kraja novembra prošle godine. Nažalost, taj broj se znatno povećao u proteklih mjesec dana.

Loša higijena i nedostatak lijekova uzrokuju više komplikacija i amputacija na postojećim ozljedama, od kojih se neke toliko teške da djeca možda neće moći preživjeti, kažu doktori.

U nekim slučajevima, kao kod 10-godišnje sirotice Ritasha iz Gaze, njena desna noga morala je biti ponovno amputirana više i odmah ispod koljena nakon što se zarazila.

‘Mislim da bi ono što sam vidio bilo kome slomilo srce’, rekao je službenik UN-ovog humanitarnog ureda (OCHA) Gemmi Connell.

‘Mnogi udovi koji su naizgled bili spašeni, morat će se amputirati. A mnogi pacijenti amputacijama i udovima za koje mislimo da su spašeni mogli bi ipak umrijeti od dugoročnih posljedica’, rekao je dr. Chris Hook, britanski liječnik hitne medicine iz medicinske dobrotvorne organizacije MSF koji se vratio iz Gaze krajem decembra.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button