Vijesti iz zemlje

Stubovi za Trebevićku žičaru niču na proljeće

Nakon što je srušena polazna i dolazna stanica Trebevićke žičare, gradilišta su pusta, ali realizacija projekta nastavlja se u tišini, dok će građevinski radovi biti nastavljeni na proljeće.

U ovom trenutku završeno je objedinjavanje glavnog projekta, a u ponedjeljak 12. decembra, bit će gotova urbanistička saglasnost i radovi na proljeće mogu početi.

“Italijanska firma Leitner koja je izabrana za gradnju žičare završila je sa proizvodnjom motora koji će pokretati žičaru. Građevinski radovi odvijat će se bez zastoja jer su prikupljene sve potrebne dozvole. Postavljanje stubova najbrže će se završiti, pošto se za jedan dan može postaviti jedan stub. Postavit će se 10 novih stubova na mjestima starih”, izjavio je Abdulah Skaka, zamjenik gradonačelnika Sarajeva.

On kaže da je rođen u blizini sarajevske žičare i zbog toga je emotivno vezan za ovaj projekat.

“Sarajevo je bilo i ostalo multietnički i olimpijski grad. Ovo je povratak starog Sarajeva na koje smo mi naučili, voljeli i koje volimo. Zbog toga će boje gondola biti olimpijske, zelena, crvena, plava, žuta i crna i to oslikava i stanje Sarajeva, multietničnost i naše jedinstvo u tim šarenim bojama”, otkriva Skaka za Faktor.

Zamjenik gradonačelnika Skaka obećao je ranije da će žičara proraditi do 6. aprila 2017. godine.

Poznati arhitekt Mufid Garibija dao je idejno rješenje za Trebevićku žičaru, boje gondole, polaznu i dolaznu stanicu kao i za restoran Vidikovac.

faktor.ba

Povezani članci

Back to top button