EkonomijaLiderstvo i menadžmentU Fokusu

Strah od prodaje – kako ga se riješiti i više zarađivati

Mnoge žene koje poznajem vrhunske su stručnjakinje u svom području, imaju svoje firme i apsolutno sigurno vladaju u stručnom smislu u svom području. I to je super! Imaju kvalitet koji se danas stvarno cijeni. Ono što se vrlo često događa jest da ta sigurnost nestane u sekundi kada svoju uslugu ili proizvod treba prodati klijentu.

Vjerujem da je korijen (kao i za puno toga) u našem odgoju.

Obično su curice te koje stalno učimo da moraju biti skromne, ne isticati se previše, ne biti napadne, a još manje bezobrazne, ne biti glasne, ne, ne, ne… I to ostane negdje duboko u nama. Definitivno ne bi bilo mudro biti napadan i agresivan na prodajnom sastanku, no sve te opaske stvore u nama taj osjećaj da NIJE PRISTOJNO reći da smo dobre u tome što radimo i da to zato košta koliko košta te da neće pogriješiti kupovinom te usluge i proizvoda.

Budimo iskrene, koliko vas je spremno doći na sastanak samouvjereno s osmijehom na licu i reći tačno te riječi klijentu? Pokušajte to reći sami sebi u ogledalo. Kada god ovakvu vježbu radim na prodajnim radionicama količina stresa i nervoze koja se može osjetiti u prostoriji mogla bi se rezati nožem.

Sudionice bi najradije izašle i pobjegle glavom bez obzira. A sve što trebaju je reći što rade, da su odlične u tome i da to vrijedi xy maraka. I to opušteno i potpuno samouvjereno. Ima naravno i onih koje to naprave bez problema, ali većina umire od muke.

Naše tijelo svim silama se bori s onim što je duboko ukorijenjeno i ono što bi voljeli da jest i onda kombinacija koju dobijemo kao rezultat je trema, nesigurnost, nefokusiranost i vrlo lahko će nas i lošiji pregovarač zbuniti, izvrtiti i na kraju ne kupiti ili još gore – kupiti za nikakve novce pa ćemo se naraditi za kikiriki i još više bildati svoje slabo samopouzdanje.

A vi?

Još uvijek na sastancima progovara ona mala djevojčica koja MORA biti pristojna i skromna ili ste ju spremni prisiliti na odrastanje i jačanje u potpunu poslovnu ženu koja zna što želi, koliko vrijedi i zna to REĆI?

Napomena: nisam financijski niti investicijski savjetnik stoga ono što pišem ne predstavlja takav savjet. Za takvo nešto potražite pomoć stručnjaka. Teme koje obrađujem imaju za cilj potaknuti vas na razmišljanje o važnosti ličnih finansija.

Autorica: Sanja Gomuzak,preuzeto sa portala zeneinovac.com

akos.ba

Povezani članci

Back to top button