Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Nauka i tehnologija > Šta vas tjera da kupujete bespotrebne stvari?

Šta vas tjera da kupujete bespotrebne stvari?

Iako možda želite pronaći izlaz sa planine imovine koju skupljate i iako imate sve najbolje namjere da pojednostavite svoj život, istina je da i dalje imamo previše stvari, piše portal zenhabits.net. Dio tog problema je lijenost, stav “To ću kasnije uraditi,” ali prava pokretačka sila koja se nalazi iza naših sklonosti da kupujemo previše stvari je strah.

Strah je ono što nas izaziva da kupimo stvari koje nam ne trebaju. Strah nas drži da se okružujemo stvarima koje nam ne trebaju.
Gotovo sve naše stvari koje nisu apsolutne potrebe (sklonište, krevet, vrlo minimalna količina odjeće, hrana, stvari za ličnu higijenu itd.,) se kupuju i čuvaju zbog strahova.

Želimo da nas ove stvari utješe, da nam pomognu da se suočimo sa strahovima, da nam pomognu da se osjećamo spremnim i sigurnijim, da nam pomognu da mislimo da ćemo biti u redu, da nam pomognu da se osjećamo sigurnim i u budućnosti.
Međutim to ne djeluje. Nadamo se da će nekada početi djelovati, ali to se nikada ne događa. Nikad nismo imali više sigurnosti o našoj budućnosti, ali i dalje želimo više stvari kako bismo se suočili sa strahovima da nismo dovoljno dobri, da neće ispasti kako smo zamišljali, i tako dalje. Ciklus se nikada ne završava.

Šta je onda riješenje? Pokušajte sljedeće:

1. Primjetite da imate strah. Imajte na umu da ste motivirani strahom. Imajte na umu da postoje neke anksioznost, neke brige o neizvjesnosti ili nesigurnosti, neke želje za udobnošću.

2. Ostanite sa svojim strahom. Naša težnja je da pobjegnemo od straha, da pokušamo tražiti udobnost kupujući i jedući hranu ili radeći nešto opuštajuće. Bježanje od straha je ono što uzrokuje mnoge naše probleme. Ostanite sjediti i dalje, suočite se sa strahom, dišite. Pronađite hrabrosti da odete na mjesta koja izazivaju vaš strah.

3. Nasmijte se strahu. Suočite se sa tim strahom i nasmijte mu se. To je samo uplašeno dijete u vama, ništa od čega biste trebali pobjeći, ništa zbog čega biste trebali biti uznemireni. Potpuno je u redu i sasvim prirodno da imamo strahove. Prihvatite taj strah koji stoji pred vama i podarite mu osmijeh. Ovaj osmijeh će ga oslabiti.

4. Neka strah bude vaš prijatelj. Budite otvoreni i radoznali prema svom strahu, otkrijte kako izgleda u vašem tijelu, šta je njegov kvalitet? Istražite ga razumno, upoznajte ga kao novog prijatelja. Kada stvarno naučite šta je taj osećaj straha, postanite bezuslovan prijatelj sa njim, te počnite verovati da ćete biti u redu, da će taj strah na kraju otploviti kao oblak u širom otvorenom prostranstvu neba vašeg uma.
Sada, kada ste postali prijatelji sa tim strahom, možete odlučiti kako da se ponašate, neopterećeni potrebom da ublažite taj strah sa imovinom. Možete ostaviti sav posjed koji imate, te se konačno osloboditi od ovog tereta.

I na kraju, otkrit ćete da ste potpuno u redu, takvi kakvi ste, bez potrebe da se mijenjate, bez potrebe da poboljšate to ko ste ili da se „izražavate“ sa svojom imovinom. A to je vrednije od svih stvari na svijetu.

Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top