Islamske temeNauka i tehnologijaU Fokusu

Hladna voda kao lijek: Bolest Ejjuba, a.s., i njegovo liječenje vodom

I Ejjubu se, kada je Gospodaru svome zavapio: “Mene je nevolja snašla, a Ti si od milostivih najmilostiviji!” – odazvasmo i nevolju mu koja ga je morila otklonismo i vratismo mu, milošću Našom,, čeljad njegovu i uz njih još toliko i da bude pouka onima koji se Nama klanjaju. (El-Enbija’, 83-84)

I sjeti se roba našeg Ejjuba kada je Gospodaru svome zavapio: “Šejtan me na zlo navraća i misli lažne mi uliva.” Udari nogom o zemlju – eto hladne vode za kupanje i piće. (Sad, 41-4-2)

Mudrost ovih ajeta jeste u tome što oni podstiču čovjeka na trud i zalaganje u korištenju sredstava za traženje lijeka i liječenja tako što Allah, dž.š., traži od Ejjuba, a.s., da udari o zemlju nogom svojom da bi izašla voda. Allah, dž.š., bio je u stanju da ga i bez toga izliječi, ali mudrost je u podsticanju na trud i zalaganje, kretanje i traženje, aktivnosti i slijeđenje uzroka, našta upućuju riječi: eto hladne vode za kupanje i piće, dokazujući značaj upotrebe hladne vode kao osvježivača kože i tijela i ublaživača toplote, baš kao što je slučaj  kod upotrebe osvježavajućih krema za kožu. Riječ Njegova: piće ukazuje na korist njegovu, odnosno vode kod kupanja i pijenja, gdje se liječenje vrši i preko usta kao unutarnji lijek, a ujedno je i vanjski kao što je kod kupanja. Ovo je dokaz da voda, a posebno blagoslovljena kao što je Zemzem-voda, naprimjer, može liječiti mnoge bolesti, ako ne i sve, prema riječima Poslanika, s.a.v.s.: “Zemzem-voda je za ono za što se popije.” (Hadis bilježi Ibn Madždže).

“Zemzem-voda je zasitna hrana i lijek bolesti.” (Bilježe Buharija i Muslim), kao i riječi Uzvišenog: Mi od vode sve živo stvaramo. (El-Enbija’, 30)

Možda postoji mudrost što je u Zemzem vodi lijek za sve bolesti kako bi ograničila širenje bolesti u opasnom obliku, naročito u zoni kao stoje Časna Mekka, koja je tokom cijele godine pretrpana posjetiocima, hadžijama i onima koji obavljaju umru, a koji dolaze iz svih krajeva zemaljske kugle. Iz ranije navedenog ajeta uočava se također da šejtan sudjeluje u mnogim hroničnim, neizlječivim i teškim bolestima, što potvrđuju riječi Uzvišenog:

“Šejtan me na zlo navraća i misli lažne mi uliva. ”

Ovo također znači da učenje Kur’ana nad bolesnicima liječi uz pomoć Allahovu, a upotreba biljaka i blagoslovljenih plodova sudjeluje u liječenju mnogih bolesti.

 

Odlomak iz knjjige: “Znanost i fenomeni Kur’ana”

Autor: Hišam al-Abdallah;

Izdavač: El-Kalem, format: A5; br.str.: 183; povez: tvrdi)

 

Ukratko o knjizi:

Knjiga je podijeljena na četiri poglavlja. Prvo poglavlje tretira sve vrste voća, povrća i mesa koje se spominju u Kur’anu, zatim kontekst u kojem se navode, te pokušava dokučiti razloge njihova pojavljivanja. Navode se povrtlarske biljke, krastavičavo povrće, bijeli i crveni luk, mana i prepelice, masline, hurme, grožđe, tikve, med…, i ističu njihovi sastojci, korisnosti za ljude i njihovu ishranu itd. U drugom poglavlju obrađuju se medicinske mudžize u Kur’anu. Obrađuje se čistoća, utjecaj namaza na zdravlje, hadž i tjelesno zdravlje, post i zdravlje, otisak prsta, psihički stres i gubitak vida (Jakub, a.s.), protuudar i povratak vida, menstruacija, uloga muškarca u spolnoj određenosti djeteta, prednost sluha nad vidom, blud i njegove posljedice, zelena boja i njeno djlovanje na psihu, umjerenost pri uzimanju hrane, značaj ranog buđenja, koža i osjećaj bola, dova i rađanje, vino i njegove štetnosti… Treće poglavlje tretira naučne mudžize u kur’anu u astronomskim, geološkim i historijskim znanostima, te u klimatskim i okolinskim promjenama. Tu su sljedeća pitanja: toplota Sunca i hladnoća Mjeseca, tijelo egipatskog faraona, dubina svemira i teškoća njegova viđenja, planine i ravnoteža Zemlje, maglina i porijeklo svemira, Kur’an i atom, postojanje parova u svemiru, Kur’an i klimatske promjene, zagađenje okoline i ozonski sloj, najniže područje na Zemlji, klima i boje planina, morske tmine, Musaov štap i isušivanje rta Crvenog mora itd. Četvrto poglavlje govori o Kur’anu i vojnim, političkim i ekonomskim naukama, te o gajb stvarima. Tu su, uz ostalo, i sljedeći naslovi: Politika i sistem vladavine u islamu, Način uništenja razornog oružja i oruđa na zemlji, Suša, žeđ i govor drveća, Potlačeni – oni su namjesnici na Zemlji, Ibrahim, a.s., i gradnja Kabe, Povećana seoba Jevreja u Palestinu, Dvadeseto stoljeće i pojava nereda na kopnu i na moru, Životinja koja će govoriti ljudima, Mudžiza o muhama, O vojnim stvarima i pripremi za džihad i borbu, Ajeti o liječenju…

 

Akos.bA

 

Knjigu možete naručiti na web stranici El Kalema:

 

Znanost i fenomeni Kur'ana Znanost i fenomeni Kur’ana (Autor: Hišam al-Abdallah; format: A5; br.str.: 183; povez: tvrdi)   Knjiga je podijelj..    

 

 

Povezani članci

Back to top button