Vi ste ovdje
Home > Magazin > Zanimljivosti > Šest stvari koje niste znali o Poslanikovoj džamiji

Šest stvari koje niste znali o Poslanikovoj džamiji

Vidjevši prizor besprijekorne ljepote, često čujemo izraz “Raj na Zemlji!” Ali, postoji samo jedno mjesto koje bukvalno ima pravo da se proglasi takvim. Tamo, duboko u džamiji Poslanika a.s., pokriven zelenim tepisima i suzama miliona ljudi, leži “vrt iz vrtova raja.” To je mjesto koje je poznato svakom muslimanu koji je ikada živio, ali postoji još mnogo toga što ne znamo o Poslanikovoj džamiji, piše portal muslimmatters.org. Evo samo jedan mali broj zanimljivih činjenica o Poslanikovoj džamiji:

6. Prvo mjesto na Arapskom poluotoku koje je imalo struju

Kada su Osmanlije uvele struju na Arapskom poluotoku, prvo mjesto koje je osvijetljeno je bila Poslanikova džamija. Prema nekim historijskim dokumentima, od tada je prošlo nekoliko godina prije nego što je i sam Sultan imao električnu energiju u svojoj palati u Istanbulu.

5. Sadašnja džamija je veća od starog grada

Sadašnja džamija je više od 100 puta veća od originalne zgrade. To znači da trenutna džamija pokriva gotovo cijelo područje starog grada. Ovo je vidljivo iz činjenice da su mezarluci Pakkian Al-Baqi bili na kraju grada u vrijeme Poslanika a.s., dok se sada graniče sa Poslanikovom džamijom.

4. Poslanikova džamija je bila uništena u požaru

Većina starih džamija, uključujući i originalni mimber Poslanika a.s., su uništene u požaru koji je zahvatio džamiju, nekoliko stoljeća nakon smrti Poslanika a.s.. Vatra je bila toliko opsežna da je srušila krov, pa čak i neke od zidova sobe Poslanika a.s., otkrivajući njegovo mjesto za odmor, po prvi put u 600 godina.

3. Ranije nije bilo kupola, sada postoje dvije!

Više od 650 godina nakon što je Poslanik a.s. umro, nije bilo kupola preko njegovog mezara. Prva je izgrađena 1279. godine od strane Mamlučkog sultana i bila je napravljena od drveta. Zelena kupola koju danas vidimo je zapravo vanjska kupola iznad sobe Poslanika. Postoji i unutrašnja kupola koja je mnogo manja i iznutra ima napisano ime poslanika Muhammeda a.s., Ebu Bekra r.a. i Omera r.a.

2. Kupola je nekada bila ljubičaste boje!

Kupola je prošla kroz različite boje i renoviranja prije nego je došla do svog sadašnjeg oblika i boje prije oko 150 godina. U jednom trenutku je bila bijele boje, a najduži period je bila ljubičasto-plave boje, koju Arapi u Hijazu posebno vole.

1. Ima 3 mihraba

Većina džamija ima samo jedan mihrab, ali Poslanikova džamija ima tri. Sadašnji mihrab je onaj koji se danas koristi od strane imama prilikom obavljanja namaza. Naredni mihrab se nalazi u pozadini i zove se Sulejmanov ili Ahnaf mihrab. Napravljen je po nalogu sultana Sulejmana za hanefijske imame da predvode namaz, dok bi Malikijski imam predvodio namaz iz Poslanikovog mihraba. Poslanikov mihrab u potpunosti pokriva područje koje je Poslanik koristio da predvodi namaze.

Poslanikova džamija nikada nije bila samo džamija. To je bio centar prve islamske zajednice i nacije. To je bilo poprište naših najvećih trijumfa i tragedija. To je bio centar jedne zajednice, utočište za beskućnike, univerzitet i džamija, sve u jednom.

Kao i muslimanske zajednice, ona je rasla tokom godina i postajala modernija sa svakom generacijom koja je dolazila. Međutim, bez obzira na eksponencijalni rast i promjene iz jednostavne prostorije, izgrađene od stabla palmi, do unutrašnjosti koju danas imamo, koja je prekrivena mramorom i zlatom – njeno unutrašnje jezgro ostaje isto. Možda se tu krije lekcija za sve nas.

Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top