Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Postao sam otac. Šta sad?

Postao sam otac. Šta sad?

Imam troje djece. Ako bih morao obuhvatiti sve ono što sam naučio o roditeljstvu iz perspektive oca u jednoj rečenici, rekao bih: “Dijete treba oca koji će biti tu za njega, a ne “uspješnog biznismena!'”

Prvo, moramo shvatiti da bez obzira na sve pripreme za taj dan, mi se nikada nećemo osjećati potpuno spremnim. Čini se kao da se sve događa prebrzo: Tu je gužva, vaša žena je u bolovima, počinjete da paničite i pitate se da li ćete stići na vrijeme u bolnicu. Počinjete se moliti da se čitav ovaj proces uspješno završi. Kada se to napokon desi, kao da je vrijeme stalo. I kao u filmovima, svi vam čestitaju i donose male darove. Vi se pitate dok gledate ovaj mali plemeniti Božiji dar: Znam li ga pravilno držati? Čak i ako je to vaše treće dijete, i dalje isto mislite; vjerujte mi, imam tri kćeri.

Jedna od stvari sa kojom bih želio da počnem ovaj članak jeste ova zanimljiva misao koja mi se pojavila dok sam putovao širom zemlje i pitao roditelje: “Šta radiš za svoje dijete?”

Čudan stvar je da bi roditelji odgovorili na način koji sugerira da je ono šta oni rade za svoju djecu kao “administrativni posao”. Najčešći odgovori koje dobijam su “vodimo i vraćamo našu djecu iz škole”, ili “pripremamo im zdrave obroke i pomažemo im oko njihove domaće zadaće.” Pošteno. Ali zar ovo ne zvuči kao administrativni posao?

Postavljam vam sljedeće pitanje: Šta je to što radite za svoje dijete kao “roditelj“ ?
Razmotrite savjete o roditeljstvu iz sure Luqman

U suri Luqman [ Kur'an: Poglavlje 31], Allah nam pokazuje kako Luqman mudro govori i savjetuje svog sina [ Kur'an: Poglavlje 31, ajet 12-19 ]. Zaista je vrlo lijep i upečatljiv način da se podijeli životna mudrost sa dijetetom, na način da se nauči suštini njegovog cijelog života, a suština je biti časna osoba.

Evo nekih zanimljivih pozadina sure Luqman: ova sura je objavljena u Mekki. Sada, šta se događa u Mekki? Da li su muslimani sigurni? Uzmite u obzir činjenicu da je Allah poslao niz ajeta o odnosu između oca i sina kada je bilo gotovo kriminalno biti musliman. Dakle, bez obzira na težak život, porodica dolazi na prvo mjesto.

Još jedan vrlo zanimljiv aspekt je taj da Allah govori o razgovoru oca sa sinom. Otac objašnjava širok spektar pitanja od obožavanja samo Allaha, do toga da se ne govori previše glasno. Dakle, unutrašnje i vanjske osobine su elokventno povezane na sofisticiran i mudar način.
To pokazuje da očevi moraju biti više uključeni u odgoj svoje djece. Dok smo održavali predavanja o roditeljstvu, primijetiti smo da su majke te koje su uvijek željne znanja, dok očevi često nisu ni prisutni.
Međutim, očevi trebaju shvatiti svoju važnost u procesu roditeljstva.
Očevi moraju podržavati majke
Ako majka može računati na svog muža prilikom kućanskih poslova, brige o djeci, plaćanja računa i planova za budućnost, ona će vjerojatno biti sretniji i efikasniji roditelj.
Vaša podrška vašoj ženi će dovesti do toga da bude još bolja majka vašem djetetu. Nemojte biti isključeni.
Obratite pažnju na kako i koliko se igrate sa svojim djetetom
Kada se očevi igraju sa svojim mališanima, pored toga što ih zabavljaju, oni im pružaju siguran, ali izazovan prostor u kojem uče kako da komuniciraju sa svijetom i sa drugima. Kroz zajedničke igre, očevi stvaraju prepreke za svoju djecu i kreiraju svijest o ograničenjima i granicama. U isto vrijeme, ohrabruju svoju djecu da istraže svoju unutrašnju snagu, njihovu sposobnost da rade nove stvari i njihov uticaj na svijet oko njih.

Mali savjeti za kraj

Zaista je tako veliki blagoslov to što ste roditelj. Samo pitajte one koji nisu blagoslovljeni sa djecom ili one koji su izgubili svoje dijete zbog bolesti ili nesreće.
• Roditeljstvo nije administrativni posao.
• Snažan odnos između oca i sina stvara snažnu osnovu za samopouzdanje kod djeteta.
• Kur'anski primjeri o uspješnim očevima su sjajni i prosvetljujući; od Ibrahima, Ismaila, Davuda, Sulejmana i drugih poslanika i dobrih ljudi. Dakle, učite o njima.
• Uprkos teškom životu, porodica treba da bude na prvom mjestu.
• Najvažnija stvar koju otac može učiniti za svoju djecu jeste da voli njihovu majku!
Djeca zahtijevaju „količinu vremena“, a ne samo „kvalitetno vrijeme“. Započnite tako što ćete provoditi barem po 15 minuta sa svojom decom. Svaki dan!

Izvor: productivemuslim.com

Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top