Brak i porodica

Šta se promijenilo kada sam se oženio/udala?

Prvi put sam upoznao svoju ženu kada smo studirali na pravnom fakultetu, u 2010. godini. Međutim, naša ljubavna priča nije tamo počela. Sve je počelo tek kada smo oboje završili fakultet, odnosno tokom našeg stažiranja (završna faza koja nas kvalifikuje da budemo pravnici). Bili smo raspoređeni u isti centar pravne pomoći i odatle, naša ljubav je počela da cvjeta, piše portal zilzarlife.com.

Konačno smo se vjenčali prošle godine, u augustu.

Ljudi me često pitaju da li se moj život promijenio nakon braka?

Svaki brak je zaista drugačiji, ali ovdje su neki moji uvidi o tome šta sam ja naučio i iskusio nakon što sam „upecan“.

Kompromis

Biti muž me je naučilo da su žene potpuno drugačije prilikom razmišljanja i djelovanja u odnosu na muškarce. Shvatio sam da su žene delikatna bića i ponekad je kompromis najbolji način da živite mirno i sretno sa svojim partnerom.

Zajendo ćete postati nezavisni

Prije nego što smo uplovili u bračne vode, oboje smo živjeli sami, te smo naučili kako samostalno da živimo. Od kada smo u braku, uštedili smo mnogo novca, jer moja žena voli da kuha. Svake noći, ona nam pripremi večeru, a ono što se ne pojede bude iskorišteno za ručak sljedeći dan. Također vodimo proračun o našim mjesečnim računima, namirnicama, pa čak i dijelimo naše kućanske poslove, kao što je pranje rublja. Život odvojen od roditelja nas je naučio da život nije lagahn, ali zajedno, možemo prevladati sve prepreke.

Bolje ćete upoznati svog supružnika

Bez obzira koliko ste dugo sa svojim partnerom, sigurno ćete naučiti i otkriti nešto novo o njemu ili njoj nakon braka, pošto ćete zajedno provoditi većinu svog vremena.

Izaći ćete iz svoje zone udobnosti i pokušati nove stvari

Imam veliki interes za putovanja ali moja žena, s druge strane, rijetko putuje i prije nego što smo se uzeli, nije izašla iz zemlje. Dakle, to se u potpunosti promijenilo i ona je postala moj vjerni partner prilikom putovanja. Ona je sada čak i više uzbuđena zbog nekog putovanja od mene i sva se upusti se u istraživanja naših destinacija.

Zaista, brak nas je mnogo promijenio i naučio sam da je to ozbiljna predanost i zahtijeva naporan rad. Naša rutine su se promijenile, naši prioriteti su postali različiti. Nadam se i molim se da ćemo se uvijek voljeti, imati povjerenje i podržavati se sve do Dženneta. Jedna stvar je sigurna, brak definitivno nije za one sa slabim srcem.

Piše: 

Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić

Povezani članci

Back to top button