Zdravlje

Šta izbaciti, a šta dodati ishrani?

Šta obavezno izbaciti iz ishrane?
Aditivi su razne supstance koje se dodaju u namirnice radi njihove dulje izdržljivosti, radi poboljšanja njihove boje, okusa, mirisa, izgleda itd. To su u najvećem broju slučajeva hemijske supstance. Oni se nalaze u pakovanoj industrijski proizvedenoj hrani, pa osoba koja se ne hrani pravilno unosi veliku količinu aditiva u svoj organizam i tijelo više nema kapacitet da ih neutralizira, pa se oni nakupljaju u tijelu i mogu izazvati ozbiljne poremećaje. Neki od njih izazivaju neurološke poremećaje, neke krive za nastanak karcinoma, za poremećaje bubrega i mnoge druge poremećaje.

Aditivi u hrani mijenjaju izgled namirnice (bojila), mijenjaju okus (pojačivači okusa, arome), povećavaju volumen proizvoda (sredstva za rahljenje u hljebu), vežu vodu u proizvodu (fosfati u kobasicama, hrenovkama), omogućuju uvođenje “novih” proizvoda (energy-drinks), omogućuju primjenu manje vrijednih sirovina, olakšavaju i pojeftinjuju proizvodnju, skladištenje i transport (sredstva za konzerviranje).

Gdje se sve nalaze aditivi?

Nalazimo ih u:
mesne prerađevine kao što su hrenovke, paštete, salame
sirupi i ostali zaslađeni sokovi
bomboni i ostali slatkiši
prerađene žitarice za doručak
začinske mješavine koje sadrže aditive
voćni jogurti
čips i ostale slične grickalice
kokice iz mikrovalne
dijetalni proizvodi
topljeni sirevi
smrznuta gotova jela, kao što su pite, pice i sl.
instant supe, instant kafa i svi ostali instant pripravci
gazirana pića
margarin
razni gotovi sosovi i prelivi itd.

Šta obavezno dodati ishrani?
Ukoliko osoba iz ishrane izbaci prethodno navedene namirnice, već je jako puno uradila za svoje zdravlje. Ono što ostaje je PRAVA HRANA.
Prava hrana podrazumijeva namirnice koje se kupuju u izvornom obliku, onakve kakve se u prirodi mogu naći, da nisu industrijski obrađene, bez aditiva, po mogućnosti da su organskog porijekla, u vremenu kada im je sezona dozrijevanja. Takve namirnice su ukusne i nije ih potrebno mnogo termički obrađivati, tako da zadržavaju veliki broj nutrijenata i najzdravije su u takvom stanju.

Piše: dr. Safija Softić-Namas

Akos.ba i Dobrekalorije.ba

Povezani članci

Back to top button