Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Srebrenik: Kolektivno šerijatsko vjenčanje šest parova

Srebrenik: Kolektivno šerijatsko vjenčanje šest parova

Džemat Luka nalazi se dva kilometra jugo-zapadno od Srebrenika na lokalnom putu Srebrenik-Gračanica. Ovaj džemat nastao je izdvajanjem iz džemata Rapatnica, imaju oko 315 domaćinstava.

Prva džamija u ovom džematu izgrađena je formiranjem džemata 2006. godine, nakon agresije na BiH, kada je svečano odlukom Rijaseta i otvorena u septembru 2006. godine. Džamija svojim vanjskim izgledom kao i arhitetonskim rješenjem unutar džamije predstavlja pravu arhitetonsku rijetkost i varendnu umjetničku vrijednost.

U tom džematu, u gradu Srebreniku i široj okolici prvi put održano je kolektivno šerijatsko vjenčanje za šest parova s područja ovog Medžlisa. Na velikoj svečanosti pred imamom hafizom Esmirom-ef. Selimovićem u petak 25. avgusta 2017. godine, poslije ikindije-namaza šerijatski su se vjenčali: Zijad i Elvedina Mašić, Nermin i Sedina Okić, Miralem i Jasmina Džaferović, Mehmed i Edisa Čizmić, Haris i Ernada Kešetović, Vehid i Monika Moranjkić. Riječ je o bračnim parovima koji su duži ili kraći vremenski period u braku, a kako kažu, ovim činom su ispunili svoju davnu želju da, pored građanskog, svoj brak krunišu i šerijatskim vjenčanjem.

U njihovoj namjeri podržali su članovi porodica, rodbina i prijatelji, a nisu izostali ni razmjena vjenčanih prstenova ni suze radosnice. Kažu da su oduvijek željeli obaviti i šerijatsko vjenčanje, ali mnogi od njih iz raznih razloga ranije nisu imali priliku da to učine, tako da su, kako ističu, i ovog puta bili podjednako sretni i uzbuđeni i kao prilikom građanskog vjenčanja. Čestitajući „mladencima“, hafiz Selimović je istakao da bračni parovi ovim činom potvrđuju da su muslimani i da su sljedbenici djela Muhameda a.s.

Ovo je i prilika, istakao je hafiz Selimović, da se u bračne zajednice unese svježina, pozitivna energija, nova radost i ljubav, ali i da se pošalje poruka da šerijatsko vjenčanje ne predstavlja nikakav bauk.
Ovo je jedna u nizu aktivnosti koje realizuje hafiz zajedno sa džematskim odborom u ovom džematu. Svakodnevno organizuje aktivnosti kako bi unio svježinu, pozitivnu energiju, radost i ljubav u živote svojih džematlija.

bir.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top