>
Neugodnost: Kako da pobijedite neugodan zadah tokom posta?
Medicinski termin koji se koristi da se opiše ružan zadah iz usta je halitoza. Ružan zadah može biti razlogom opadanja samopouzdanja kod pojedinaca, može uzrokovati nesigurnost prilikom društvenih interakcija i problema u braku. Halitoza je treći razlog općenito zbog čega ljudi posjećuju stomatologe. Kako bismo shvatili zašto postoji zadah,... Read more
Hurme – nevjerovatno voće (plus link za gratis hurme!)
*NA KRAJU OVOG ČLANKA SE NALAZI LINK GDJE MOŽETE NARUČITI GRATIS HURME! Hurme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na zemlji. One su prekrasan izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva. Prirodni šećer koji se nalazi u hurmama... Read more
Željezo i simptomi pomanjkanja željeza
Željezo je bitan sastojak hemoglobina – krvni pigment koji prenosi kisik u krvi. Osobe koje pate od pomanjkanja željeza se brzo umaraju jer im u organizmu nedostaje kisika. Bez dovoljno željeza, tjelesno gorivo se ne može pravilno sintetizirati. Nedostatak željeza je najčešći uzrok malog broja crvenih krvnih stanica ili... Read more
Detoksikacija – iluzija ili istina?
Verzija koju nudi alternativna medicina kao detoksifikaciju ima stvarne nuspojave koje nadmašuju njene zamišljene prednosti. U medicini termin “detoksikacija” koristi se za proces odvikavanja osobe od ovisnosti o drogama. U alternativnoj medicini termin se koristi za tretman kojim se tijelo oslobađa od otrova. Detoksikacija sve popularnija Alternativna detoksikacija je... Read more
Više od arome: Ova četiri popularna začina rudnici su zdravlja za naš organizam
Ružmarin Ako želite jelo obogatiti željezom ovaj začin je pravi izbor. Ruzmarin je veoma aromatičan i ljekovit začin, a povoljno djeluje na kožu, organe za disanje, nerve, stomak, crijeva, krvne sudove i imunološki sistem. Ruzmarin ima dugu povijest kao ljekovita biljka koja poboljšava pamćenje, pa se u narodu i zove biljkom sjećanja. ... Read more
5 proljetnih super-namirnica obaveznih na vašem tanjiru
 Koja proljetna hrana donosi najviše dobrobiti za zdravlje? 1. Špinat Ovo lisnato povrće odličan je izvor folne kiseline, vitamina A, B6, C i E, magnezija, mangana, kalcija i kalija. Bogato je i željezom, zbog čega se posebno preporučuje vegetarijancima. Kako bi sačuvali sve te sastojke, najbolje ga je pripremati... Read more
JESTE LI ZNALI: čuvarkuća prirodni lijek za mnoge bolesti
Čuvarkuća je višegodišnja biljka koja može da naraste i do 30 centimetara. Što se tiče njenog opstanka u prirodi, veoma dobro podnosi i niske i visoke temperature. Otporna je na sušu, jer je unutrašnjost njenih listića ispunjena rezervama vode. Boja listova ove biljke može biti zelena, bordo ili ljubičasta,... Read more
Da li se hidžamom može liječiti glavobolja?
Piše: Fatima Jašarević Šta je glavobolja? Glavobolja predstavlja bolove u predjelu glave ili vrata. Ova vrsta bola se razlikuje po intenzitetu, trajanju i predjelu koji obuhvata. Postoji glavna podjela glavobolje na primarnu i seknundarnu. Primarna je načešća vrsta glavobolje i vrlo čest tip ove glavobolje je migrena. Simtpomi migrenske glavobolje... Read more
Kako se riješiti proljetnog umora?
Proljetni umor nije izmišljen iz zabave i izlika za nečiju lijenost. To je doista sindrom pretjeranog umora koji se javlja u rano proljeće, najćešće u travnju i svibnju. Manifestira se kroz simptome slabe koncentracije, pojačane potrebe za (dnevnim) snom, depresivnih misli, tjeskobe i sveopće iscrpljenosti. Takva vrsta umora nije... Read more
Igrajmo se začinima, smanjimo unos soli
The World Health Organization (WHO) donosi prehrambene smjernice koje pružaju važne savjete o prehrani, a one uključuju energijsko nutritivne preporuke, kao i one za smanjenje unosa soli, šećera i trans masnih kiselina. Hraniti se zdravije i raznovrsnije, danas je prehrambeni trend pa tako većina smjernica, uz stručne preporuke sadrži... Read more