Islamske teme

Gdje god budeš širi ljubav i prijateljstvo

Ako kažeš da si osoba koja slijedi put Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., onda trebaš u svim segmentima života biti kao on. Posebno kada su međuljudski odnosi u pitanju.

Božiji poslanik Muhammed, a.s., je bio čovjek koji je uvijek i svuda zračio pozitivnom energijom, i uvijek i svuda širio ljubav i prijateljstvo.

Njegovi glavni aduti sa kojima je plijenio pažnju drugih bili su ljubaznost i blagost. Sa njima je osvajao srca ljudi i dobijao njihovu naklonost.

Ashab Džabir, r.a., prenosi da nikada i nigdje, otkako je prešao na islam, nije susreo Allahovog poslanika, a.s., a da on nije bio sa osmijehom na licu. Uvijek bi se smiješkao šireći vedrinu i optimizam kod onih koji su ga susretali.

Zbog toga su ga voljela i djeca i odrasli. I muslimani i nemuslimani. Svi su u njega imali povjerenje.

Znali su da njegov osmijeh dolazi iz srca i da je produkt njegove iskrenosti prema svima. Nije dozvoljavao da se u njegovom društvu bilo ko spominje u negativnom kontekstu rekavši da pred svoje ashabe želi da uvijek izlazi čiste savjesti, odnosno neopterećen bilo kim i bilo čim.

Iz tog razloga broj njegovih prijatelja je rastao iz dana u dan. Na Oproštajnom hadžu pred sobom je imao 100 hiljada onih koji ga vole i koji su došli da ga čuju.

Zato, svi mi koji tvrdimo da želimo slijediti put islama i put Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., trebamo svuda, gdje god bili, širiti ljubav i prijateljstvo. Poput našeg voljenog Resulullaha.

Za njega nije bilo nepodobnih i nepoželjnih. On ljude nije razdvajao po osnovu nacije, stranke ili neke lične prisnosti sa nekim od njih. Sve ljude je poštovao i prema svima bio ljubazan. Podjednako.

Cijenio je ljude po stepenu njihove pokornosti Bogu i dobročinstva kojeg čine drugima.

Budimo i mi kao Božiji poslanik Muhammed, a.s. Po istim aršinima cijenimo ljude i prema svima budimo ljubazni i susretljivi.

Gdje god bili širimo ljubav i prijateljstvo.

Za Akos.ba piše: Admir Iković

Povezani članci

Back to top button