Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Liderstvo i menadžment > Spavanje na poslu dobro za produktivnost!?

Spavanje na poslu dobro za produktivnost!?

Takva bi mjera, naglašavaju sindikati, povećala produktivnost, a pojedine su firme već uvele posebne prostorije za odmor radnika.

Članica sindikata Annelie Buntenbach rekla je da pauza poslije ručka, preciznije okrjepljujuće drijemanje, smanjuje rizik od srčanog udara i dovodi do stvaranja nove energije za rad.

Ipak, da nije riječ samo o sindikalnoj izmišljotini kojom se pretjerano štite prava radnika, pokazuju i mišljenja stručnjaka.

“ Stručnjaci ističu da popodnevni odmor premošćuje zamor i smanjuje rizik od pogreške, ali da ne smije trajati duže od 30 minuta. ”

Psiholozi ističu da se popodnevnim odmorom premošćuje zamor, koji inače povećava rizik od greške. Nakon spavanja reagiramo brže, bolje smo raspoloženi, a bolje nam je i pamćenje.

No, stručnjaci napominju da popodnevno drijemanje ne smije biti duže od 30 minuta, jer se u suprotnom ljudi osjećaju izgubljeno ostatak dana.

Protivnici ideje smatraju da bi na taj način roditelji još manje viđali djecu, ali i da je riječ o tradiciji u južnoeuropskim zemljama koja bi stvorila pomutnju među radnom snagom.

vidi.hr

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top