Historija i tradicija

Spaho, Bijedić i Izetbegović obilježili su historiju BiH

Stoljeće nemira i borbi, stoljeće u kojima su nastajale i nestajale države, riječi su kojima se može opisati 20. vijek na prostoru Bosne i Hercegovine. U tom vijeku ratova i političkih meteža neki ljudi su se isticali sviješću o historijskim promjenama, hrabrošću i organizacionim sposobnostima i baš su zbog tih kvaliteta njihova imena u historiografiji atribuirana kao liderska.

Mehmed Spaho bio je političar savremenog kova, osoba koja je Bošnjake objedinila u modernu političku organizaciju JMO i kao predsjednik partije dominirao je političkom scenom zemlje ostavljajući dubok trag u politici Jugoslavije između dva svjetska rata.

Spaho nije doživio Drugi svjetski rat, ali su se u tim dramatičnim događajima istakli deseci i stotine Bosanaca, koji su u borbi protiv fašizma gradili svoje političke svjetonazore. Jedan od njih je Džemal Bijedić, partizan i revolucionar, koji će 70-ih godina prošlog vijeka postati drugi najmoćniji čovjek socijalističke Jugoslavije.

S raspadom Jugoslavije i slomom svjetskog komunizma, na političkoj pozornici zemlje javlja se Alija Izetbegović, čovjek koji uskoro po osvajanju vlasti postaje lider mlade bosanske države, i to lider u “najtežim historijskim prilikama koje su zadesile zemlju”.

Više na portalu Al Jazeere.

Povezani članci

Back to top button