KulinarstvoZdravlje

Sok od aronije – kako ga napraviti i u kojim količinama piti

Piše: Ana Pavić

Poznato je da se podiže cijeli imunološki sostem, izvrstan je antioksidans, a ima čak i antitumorsko djelovanje. Aronija je i hrana i lijek. U nastavku pročitajte za što je sok od aronije dobar te kako ga napraviti i piti.

Ljekovita svojstva soka od aronije

Aronija je izvrsna za pročišćavanje krvi, ublažava migrenu i glavobolju, ima blagotvoran učinak na želudac i crijeva, zaustavljanje proljeva, snižava krvni tlak, sprečava bakterijske i virusne infekcije te osnažuje imunološki sistem.

Mnoga istraživanja pokazala su da ova biljka poboljšava cirkulaciju krvi te da svakodnevno konzumiranje smanjuje razinu holesterola i triglicerida, štiteći kardiovaskularni sistem.

Sok od aronije ima blagotvoran učinak na jetru, mokraćni i žučni mjehur, jer ih pročišćava i omogućuje njihov pravilan rad. Važno je dodati i da regulira izlučivanje i ispravan rad hormona štitnjače i gušterače. Zbog visokog sadržaja antioksidansa, sprječava rak, uništava njegove stanice i pomaže u liječenju drugih malignih bolesti, kao i Alzheimera.

Čudno, ali istinito, aronija također pruža zaštitu od bolesti očiju, odnosno mišićne degeneracije očiju. To je neizlječiva bolest koja dovodi do sljepoće, a istraživanja su pokazala da ljudi koji konzumiraju sok od aronije imaju manje šanse oboljeti od ove bolesti. Aronija potiče zacjeljivanje rana, usporava starenje kože i tijela, sprečava nastanak bora i štiti od negativnih UV zraka.

Kako napraviti domaći sok od aronije?

Sok od aronije može se kupiti, ali proizvodnja vlastitog soka može biti povoljnija investicija u vaše zdravlje. No s obzirom na to da se sok pije u malim količinama, čak i ako nemate uslova za pravljenje domaćeg soka, aronija je ulaganje koje će se isplatiti.

Prvi recept (hladno cjeđeni sok)

Recept za sok od aronije je vrlo jednostavan. Od 1 kg bobica aronije obično ćete dobiti oko 0,7 litara soka, a ponekad i manje. Nakon što voće sazre, najbolje je zamrznuti ga. No jednom odmrznuto voće nemojte ponovno zamrzavati. Zamrzavanje nema negativan utjecaj na kvalitetu soka, jer je poznato da aronija jako dobro podnosi niske temperature.

Bobice će nakon odmrzavanja postati još sočnije nego kada su svježe. Najbolje je presovati odmrznutu aroniju ili koristiti stroj za mljevenje mesa da bi dobili pravi domaći hladno prešani sok. Preporučuje se da ne dodajete konzervanse, niti sladila.

Drugi recept (sirup)

2 kg bobica aronije,

1 litra vode,

800 g šećera,

1 svježe cijeđeni limun.

U zdjelu vode dodajte šećer i stavite na šporet dok ne zavrije. Kad voda proključa, dodajte 2 kg svježeg voća. Stalno ga miješajte dok smjesa ne počne kuhati. Dok miješate sirup, pritisnite bobice tako da otpuste što više soka. Kada se postigne tačka ključanja, potrebno je pričekati nekoliko minuta, a zatim pustiti da se ohladi.

Procijedite sadržaj i vratite ga na šporet da zavrije još jednom. Nakon što proključa maknite poklopac i dodajte jedan cijeđeni limun. Promiješani sok ulijte u staklene boce koje ste prethodno sterilizirali i zatvorite boce. Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu te konzumirajte po potrebi. Ako želite, razrijedite ga s malo vode.

Ostatak bobica možete koristiti za ukusni pekmez od aronije. Napunite hladnjak domaćim sokom od aronije i svaki dan uživajte ​​u punom okusu tamne bobice.

Kako i u kojim količinama piti sok od aronije?

Preporučena dnevna doza svježih bobica je 300 grama. Čisti, hladno prešani od aronije pije se u količini od 1 do 3 male čašice dnevno. Za zdrave ljude preporučena doza je samo jedna čašica ujutro na prazan želudac. Ljudi koji su skloni obolijevanju, trebali bi konzumirati jednu čašicu prije svakog obroka. Sok je potrebno piti barem pola sata prije obroka da bi iskoristili više korisnih svojstava ovog domaćeg soka.

krenizdravo.rtl.hr