Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > „Snijeg u Damasku“ – prvi roman Safeta Pozdera imama iz Prozora

„Snijeg u Damasku“ – prvi roman Safeta Pozdera imama iz Prozora

Sredinom prošle godine iz štampe je izišao roman znakovitog naslova „Snijeg u Damasku“. Autor romana je glavni imam iz Prozora, Safet Pozder koji se ranije javnosti predstavljao kroz svoje kolumne i tekstove u različitim časopisima i portalima (Preporod, Stav, Al Jazeera Balakans, Akos.ba).

Istina, iza sebe ima i zapaženu poemu „Ptica, a bijah Haris“, posvećenu strijeljanju sedmomjesečne bebe, Harisa Pilava, u Lapsunju kod Prozora.

Ipak, roman je specifičan po mnogo čemu. Prvenstveno je posvećen ocu, ali je radnja razuđena na široku lepezu likova koji se, čudnim spletom okolnosti, upoznaju i ukrštaju svoje životne puteve i to u Sarajevu, Damasku, Čikagu, Kartagi i časnoj Mekki. Fabula romana je spoj nepresušne narodne mudrosti i surove svakodnevnice, poletnog mladalačkog duha i osvjedočenog životnog iskustva, traganja za samim sobom i nalaženja utočišta u porodičnom krilu. Porodica je ono na čemu autor potencira. U tom smijeru nerijetko donosi priče i kazivanja iz prošlosti ali i vješto opisuje izazove s kojima se svaka porodica i danas suočava.

Izdavač romana je Udruženje građana „Prozorski krug 767“ iz Prozora. Zanimljivo je i to da je urednik romana rahmetli Isnam Taljić koji je svesrdno poticao autora, inače imama, da ovo djelo obavezno objavi.

Recenzenti romana „Snijeg u Damasku“ su također ljudi vični peru i pisanju romana: Edin Krehić, urednik sa portala Al Jazeere i Esad Bajić iz Fondacije lijepa riječ Konjic.

Roman je moguće naručiti putem facebook profila autora ili preko maila: [email protected]

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com