Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Poučne priče > Smiješna i poučna priča: Advokat i telefon

Smiješna i poučna priča: Advokat i telefon

Neki je mladi pravnik predivno uredio kancelariju. Kao krunu svega postavio je luksuzni telefon na stol da bi djelovao što otmjenije i važnije.

Došao je jedan klijent. Prvi klijent! Nije to bila mala stvar, mislio je. Odmah je trebalo ostaviti dojam.

Zato je klijenta, za početak, pustio neka čeka oko četvrt sata. Da bi na njega napravio još veći utisak, kad je ovaj napokon ušao u kancelariju, započeo je glumiti važan telefonski razgovor.

“Moj dragi generalni direktore, mi ovime samo gubimo vrijeme… Da, da, ako stvarno hoćete… Ali ne ispod dvadeset hiljada eura… Odlično — odlično, dakle dogovoreno… Prijatno!”

Odloži slušalicu, razvuče slavodobitni osmijeh na licu i pogleda klijenta.

No ovaj je izgledao silno zbunjen. Gotovo zabezeknut, primijetio je mladi pravnik. Uspio je, dakle, ostaviti čak i bolji utisak nego što se nadao, pomisli. Nasmiješio se još jednom, ovaj put umilno, ne bi li ohrabrio klijenta.
“Što želite dragi gospodine?” upita razdragano.

“Ja… ja sam iz telekoma, došao sam vam priključiti telefon!

Nepoznati autor

***
Kad se malo okrenemo oko sebe, primijetimo koliko životne energije ulažemo u glumatanje. Što smo sve spremni napraviti da imamo luksuznu kuću, dobar auto (bar bolji od komšijinog), da možemo dijeliti svoje vizitke, da nas se vidi, čuje, zapazi, da se dojmimo. Kao da sva naša životna srž ovisi o tim stvarima. Ako izgubimo status, koji mislimo da smo stekli, čini nam se da ćemo prestati postojati. Ako ovo samo malo bolje pogledamo, vidjet ćemo da se redovno smijemo ili rugamo drugim ljudima zbog ovakvih stvari. Vjerujte, i drugi se ljudi rugaju nama kad nismo s njima u društvu. I mi, i ti drugi, umorni smo od glumatanja, i upravo zato se više ničemu u životu ni ne radujemo. Jer sve što radimo, radimo za publiku — poput glumca u pozorištu…

Ali u našem slučaju predstava nikako da završi, nekada ni do smrti.
Odmorimo se malo od naših maski i uloga i vratimo se Bogu i vratit će nam se i sigurnost, ljubav i životna radost.

Za Akos.ba uredio: Jasmin Mujakić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top