Ekonomija

Slovenija u suficitu: Hrvatska i BiH sa 60 % pokrivenosti uvoza izvozom

Najveći rast pokrivenosti uvoza izvozom u prvoj polovini ove godine u odnosu na lani u regionu zabilježila je Hrvatska sa 2,6 posto, a najmanji Srbija svega 0,5 posto, pokazuje analiza Anadolu Agency (AA).

Ovogodišnji rast pokrivenosti uvoza izvozom u odnosu na isti periodu prošle godine u Makedoniji je iznosio 2,3 posto, Bosni i Hercegovini 1,98 posto, Sloveniji 1,9 posto, a Crnoj Gori 0,8 posto.
No, i pored povećanja rasta pokrivenosti uvoza izvozom jedina država regiona koja i dalje ostvaruje suficit je Slovenija. To znači da Slovenija izvozi više robe nego što uvozi.

Tako je prema vanjskotrgovinskoj razmjeni u prvih pet mjeseci ove godine Slovenija ostvarila imala pokrivenost uvoza izvozom sa 102,2 posto, u odnosu na 100,3 posto u istom periodu prošle godine.
Iako je ostvarila najmanji pomak, Srbija je druga zemlja regiona koja ima najveću pokrivenost uvoza izvozom. Prema podacima za prvih šest mjeseci on je iznosio 77,7 posto, dok je u istom periodu prošle godine bio 77,2 posto.

Pokrivenost uvoza izvozom u Makedoniji je također visok i iznosi za prvih pet mjeseci ove godine 72,6 posto, dok je u istom periodu lani bio 70,3 posto.

Iako je Hrvatska ostvarila značajan napredak, nema pokrivenost uvoza izvozom je i dalje među zemljama regiona koji je dosta slabiji. Tako je u prvih pet mjeseci ove godine pokrivenost uvoza izvozom u Hrvatskoj bila 62,4 posto, u odnosu na 59,8 posto u istom periodu prošle godine.

Bosna i Hercegovina u prvih šest mjeseci ove godine ostvarila je 60,48 posto pokrivenosti uvoza izvozom, dok je u istom periodu prošle godine to bilo 58,5 posto.

Ubjedljivo na posljednjem mjestu u regionu je Crna Gora čija pokrivenost uvoza izvozom u prvih šest mjeseci ove godine iznosi svega 15,7 posto, dok je u istom periodu lani bila još i manja – svega 14,9 posto.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button