Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Kutak za ženu > Sistemsko neprijavljivanje: Hronično nasilje nad evropskim ženama

Sistemsko neprijavljivanje: Hronično nasilje nad evropskim ženama

Nasilje nad ženama predstavlja ekstenzivno kršenje ljudskih prava [AFP]

Piše: Kait Bolongaro

Početkom marta Agencija Evropske unije za osnovna prava objavila je potresnu novu studiju o nasilju nad ženama u EU. Rezultati pokazuju da je zlostavljanje pandemično: gotovo 62 miliona žena, odnosno svaka treća, pretrpjelo je nasilje od 15. godine. Jasno je kako evropske žene nastavljaju izdržavati visoke nivoe nasilja.

Istražioci su razgovarali s više od 42.000 žena u 28 zemalja članica EU-a, što je najobimnije istraživanje svoje vrste. Učesnice su ispitane o njihovom iskustvu kada je riječ o fizičkom, psihičkom i seksualnom nasilju. Ispitanice su govorile i o tome jesu li ikada seksualno provocirane ili uhođene te kako počinioci takvih djela mogu koristiti nove tehnologije.

Prema studiji, 55 posto žena je seksualno provocirano, 18 posto njih su bile uhođene, dok ih je 43 posto pretrpjelo psihičko zlostavljanje.

“Nasilje nad ženama, a naročito nasilje zbog spola koje disproporcionalno utječe na žene, predstavlja ekstenzivno kršenje ljudskih prava i iz EU-a ne smiju okrenuti glavu od toga”, kazao je direktor FRA-e Morten Kjaerum.

Rezultati istraživanja potvrđuju Kjaerumove zaključke. Prema studiji, 55 posto žena je seksualno provocirano, 18 posto njih su bile uhođene, dok ih je 43 posto pretrpjelo psihičko zlostavljanje. Svaka deseta je iskusila seksualno nasilje, jedna od 20 je bila silovana, a osam posto žena je bilo zlostavljano u posljednjih 12 mjeseci. Od svih dobnih grupa u istraživanju, pokazalo se kako su mlade žene naročite mete za nasilne činove.

Sistemsko neprijavljivanje

Podaci su bili razvrstani po državama, a najviše stope nasilja zabilježene su u Danskoj (52 posto), Finskoj (47 posto) i Švedskoj (46 posto), dok su najniže stope u Španiji (22 posto), Grčkoj (21 posto), Austriji (20 posto) i Poljskoj (19 posto). Na prvi pogled, čini se kako u nordijskim državama ima najviše nasilja. Međutim, kada se cifre istraživanja uporede s Indeksom jednakosti spolova Evropskog instituta za jednakost spolova, vidi se korelacija s višom stopom jednakosti i višim brojem prijavljenih incidenata vlastima.

Opširnije na portalu AJB:

Hronično nasilje nad evropskim ženama

balkans.aljazeera.net

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top