Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > O obrazovanju i odgoju > Oprez: Teške školske torbe opasne za kičmu vašeg djeteta

Oprez: Teške školske torbe opasne za kičmu vašeg djeteta

Školske torbe su ponekad toliko teške da ih pojedini učenici u Hrvatskoj voze u ruksacima na točkovima [Nikola Ćutuk/Pixsell - Arhiva]

 Obrazovne institucije uvode mjere za smanjenje težine školskih torbi kako bi spriječile zdravstvene probleme učenika.
 

Piše: Ranka Rakić

Nasljeđe i loše navike u držanju, preteške školske torbe, neadekvatne školske klupe i stolice, kao i nedovoljna fizička aktivnost,  prema mišljenju velikog broja ljekara fizijatara u regionu najveći su uzroci deformiteta kičme kod djece.  

Zbog toga stručnjaci apeliraju da maksimalna težina školske torbe sa priborom i pratećom opremom ne smije biti veća od 10 posto ukupne tjelesne težine djeteta prema preporučenoj tablici tjelesnih težina djece od 5 do 18 godina, prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

Prema mišljenju većine prosvjetnih radnika, obzirom da je djetinjstvo ključni period za rast i razvoj djeteta, na nivou škola od najranijeg uzrasta potrebno je učiti djecu pravilnom držanju tijela, bavljenju sportom i izbjegavanju svih navika koje mogu loše uticati na njihovo zdravlje.

Lakši papir i smanjenje težine

U cilju zaštite i unaprjeđenja zdravlja učenika, Pedagoški zavod Republike Srpske na niz inicijativa institucija i pojedinaca u ovom entitetu formirao  je komisiju sastavljenu od inspektora prosvjetnih savjetnika koji su predložili mjere i aktivnosti koje će uticati sa smanjenje težine đačke torbe. U tom pravcu izrađen je set mjera za roditelje, učenike, rukovodstva škola i nastavnike, a dokument je poslat svim osnovnim školama u RS-u 20. februara.

Kako navode u Pedagoškom zavodu RS-a, primjena ovih mjera trebala bi početi odmah, ili u slučaju posebnih priprema, najkasnije do početka školske 2014/15 godine.

Tako se u prijedlogu mjera za roditelje navodi da je na prvom mjestu potrebno birati školsku torbu (sa svijetlim trakama na spoljašnjem dijelu) i pernice od lakšeg materijala, stvarati kod djece naviku da se u pernici nalazi samo onaj pribor koji im je potreban za dati radni dan, izbjegavati kupovinu sveski tvrdog poveza, te kontrolisati sadržaj đačke torbe.

“Društvo bi trebalo ulagati u razvoj obrazovanja u smislu da djeca određeni period školske godine provode u prirodi, baveći se tjelesnim aktivnostima”, mišljenja su u Prosvjetno-pedagoškom zavodu Kantona Sarajevo.

Učenicima se u prijedlogu mjera preporučuje da đačku torbu trebaju nositi na leđima na oba ramena, svakodnevno provjeravati i mjenjati sadržaj torbe, izbjegavati trčanje po stepeništima i hodnicima sa torbom na leđima, te kad god je to moguće rasteretiti đačke torbe.

Opširnije na portalu AJB:

Teške školske torbe opasne za kičmu

balkans.aljazeera.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top