Zanimljivosti

Sirijac Muhammed Hadri: Kur’an koji je izvezao na platnu ponio u izbjeglištvo u Tursku

Muhammed Maher Hadri samo je jedan od nekoliko miliona Sirijaca koji dijele istu sudbinu, a to je da su zbog rata bili primorani da napuste domovinu. I kako to u ratu bude, kada dođe vrijeme da se napusti dom, čovjek uzme samo ono najpotrebnije.

Hadri je prije četiri godine iz sirijskog Halepa izbjegao u Tursku, a napuštajući domovinu sa sobom, slobodno se može kazati, ponio blago.

Ovaj Sirijac je 2000. godine počeo šivaćom mašinom na platnu ispisivati tekst Kur’ana, a za ukupno 604 stranice teksta trebalo mu je punih 12 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Kada je napuštao Sirije, nije ga želio ostaviti.

Stranice Kur’ana na platnu visoke su 80 centimetara, široke 60, a ukupna težina je oko 200 kilograma. Svoju prvu izložbu Kur’ana na platnu imao je u Iranu 2012. godine, a potom i u Libanu, Kuvajtu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kataru.

Prije četiri godine je zbog rata u domovini izbjegao u Tursku. Tamo je ponio i izvezeni Kur’an, a njegov rad izložen je u brojnim turskim gradovima Istanbulu, Gaziantepu, Trabzonu i Bursi. Djelo Hadrija do danas je vidjelo nekoliko stotina hiljada ljudi.

Hadri, koji je otac troje djece, posljednju izložbu otvorio je u izložbenom salonu Ahmet Vekik Pasha u Bursi, a tom prilikom je o ovom jedinstvnom djelu razgovarao s novinarom AA.

Ističe kako je počeo s vezom kratkih odlomaka iz Kur’ana, a kada je vidio da mu to polazi za rukom, odlučio je ići do kraja.

“Pokazao sam to ljudima oko sebe i svidjelo im se. Nakon toga sam odlučio da na platnu izvezem cijeli Kur’an”, kazao je Hadri.

Dodaje kako je sa radom počeo 2000. godine, a nakon što je sve završio 2012., zatražio je mišljenje i potvrdu sirijskih islamskih učenjaka šejha Ahmeta Enisa, Mustafe Jalaleddina i Muhameda Habesa.

Kako je rekao, do danas se pojavio veliki broj ljudi koji su željeli kupiti ovaj Kur’an.

“Ja želim da on ostane u Turskoj. Moj cilj je da se on izloži u što više turskih gradova i da ga vidi što više ljudi. Do sada su ga imale priliku vidjeti na stotine hiljada osoba”, rekao je Hadri, te dodao:

“Ovo je zapravo jedna umjetnost. Vezući kur’anski tekst na platno ja koristim najobičniju šivaću mašinu. Već četiri godine živim u Turskoj i na raspolaganju sam da svoje znanje prenesem mladima. Vjerujem da će moj rad biti dobro čuvan u Turskoj, stoga mi je želja da on bude izložen u jednom muzeju u ovoj zemlji”.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button