Sirevi iz BiH osvojili prva dva mjesta na Balkan Cheese Festivalu
Livanjski sir i Zlatni sir – najbolji na festivalu sireva Balkana prema glasovima posjetilaca
Prema glasovima posjetilaca sinoć u Beogradu završenog „Balkan Cheese Festivala“ – izložbe autohtonih sireva Balkana, proglašeni su najbolji sirevi ovog festivala.
1. mjesto: Livanjski sir, sa štanda Mljekare Orman iz Livna
2. mjesto: Zlatni sir, sa štanda farme “Zlatni Bor”, u istoimenom fočanskom selu na platou kanjona Tare
3. mjesto: Kozji svježi sir “Provansa” sa začinskim biljem, sa štanda Mlekare CARPE DIEM iz Srbobrana u Južno – Bačkom okrugu u Srbiji.
Priznanje za inovacije dobio je brend Mama Đuđin Sir Poljoprivrednog gazdinstva Jovanov Zorana iz Kovilja – takođe u Južno–Bačkom okrugu u Srbiji, za rolovane sireve sa mliječnom, bijelom čokoladom, kokosom, smokvama i višnjama. Priznanje je uručio gospodin Dragan Đorđević, Chief Hedonist Officer Asocijacije Autentičnih Hedonista (www.aah.rs).
Na festivalu je bilo predstavljeno više od stotinu vrsta sireva i delikatesa 42 izlagača iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Italije.
Akos.ba