Vi ste ovdje
Home > Magazin > Kulinarstvo > Brzo&Fino > Recept dana: Brzo&Fino panakota

Recept dana: Brzo&Fino panakota

Priprema

15 – 20 min
Kuhanje
5 min
Serviranja
8 porcija
Sastojci:
7g želatina u listićima
2 kašike hladne voda
500ml 35% Brzo&Fino vrhnja za šlag
250ml Brzo&Fino vrhnja za kuhanje Lagano 10%m.m.
80g šećera
1,5 kašika ekstrakta vanilije
800g svježih ili zamrznutih malina (odmrznuti i ocijediti)
180g šećera u prahu
1 narandža, korica i sok

Priprema:

U manji lonac, stavite listiće želatine sa vodom i pustite da odstoje 5 minuta dok ne omekšaju. Podgrijte želatinu na slaboj vatri, dok se ne istope u cijelosti. Uklonite lonac s vatre i ostavite sa strane.

U veći lonac ili tavu stavite Brzo&Fino vrhnje za šlag, Brzo&Fino vrhnje za kuhanje i šećer, promješajte i kuhajte dok ne proključa, na srednje jakoj vatri. Uklonite s vatre i umiješajte u smjesu želatinu i ekstrakt vanilije. Dobro izmješajte.

Podijelite smjesu vrhnja na osam vatrostalnih zdjelica ili staklenih posudica, koje su prethodno premazane puterom. Pustite da se ohlade na sobnoj temperaturi. Kad se potpuno ohlade, stavite ih u frižider.

Prije serviranja svaku zdjelicu potopite prvo u vruću vodu, onda je nježno okrenite na tanjir za posluživanje kako bi panakota lakše iskliznula.
Prelijte je sirupom od malina i ukrasite šlagom.

Sirup od malina: ubacite maline u lonac ili tavu i dodajte šećer, kuhajte na srednje jakoj vatri dok se malina ne skuha, 14-15 minuta.
Prelijte panacotu sirupom i uživajte!

Brzo&Fino panakota

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top