Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Umjetnost > Selma Alispahić, evropska glumica godine: Gluma nije život u oblacima

Selma Alispahić, evropska glumica godine: Gluma nije život u oblacima

Međunarodni festival Actor of Europe nagradio je bh. glumicu za cjelokupno umjetničko ostvarenje i dosadašnji rad.

Bosanskohercegovačka glumica Selma Alispahić proglašena je glumicom Europe za ovu godinu u izboru Umjetničkog odbora Međunarodnog kazališnog festivala “Actor of Europe”. Festival se svake godine održava na obalama Prespanskog jezera, a utemeljitel i direktor mu je Jordan Plevnes.

Prestižna nagrada utemeljena je 2003. godine i dodjeljuje se za individualna umjetnička ostvarenja i kreativni doprinos zajedničkom sjećanju na europsku civilizaciju.

Do sada su nagradu, među ostalim, dobili i Ljuba Tadić (Srbija), Rade Šerbedžija (Hrvatska), Anastas Pop Dimitrov (Bugarska), Marcel Bozonnet (Francuska), Bruce Mayers (Velika Britanija), Milena Zupančič (Slovenija), Ion Caramitru (Rumunjska) itd.

Selma Alispahić je prvakinja drame Sarajevskog ratnog teatra, glumica koja je od početka karijere imala vrhunska glumačka ostvarenja za što je dobivala ozbiljne nagrade. Osim na scenama bh. kazališta, glumila je i u prestižnom Nacionalnom kraljevskom teatru u Londonu.

Iako je nagrada za glumicu doista vrlo prestižna, Selma Alispahić za Al Jazeeru kaže da „ne može mjeriti nagrade jer joj je svaka najveća i svaka podjednako draga“.

Više na portalu Al Jazeere.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top