Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Ko su ”umjereni muslimani”?

Ko su ”umjereni muslimani”?

Piše: Harun Karčić

Izgleda da se svi mi slaženo da postoje ”umjereni muslimani” ali niko nema jasnu sliku kako zapravo oni izgledaju, kakve stavove ispoljavaju i kakav je njihov svjetonazor? Da li biti umjeren musliman podrazumijeva umjerenost u vjerskoj praksi ili u političkim stavovima? Ili to označava umjerenost u kritici prema zapadnoj vanjskoj politici ili Izraelu? 

Nakon napada na Sjedinjene Američke Države (SAD) 11. septembra 2001. godine, po prvi put sam čuo termin umjereni muslimani na CNN-u. Od tad do danas, isti termin se neprestano ponavlja među američkim i evropskim novinarima, analitičarima i intelektualcima. Proteklih godina, sve češće biva korišten i na Balkanu. Pojam umjerenog muslimana je i te kako problematičan, ambivalentan i intekeltualno lijen jer se muslimanima doslovno nudi da biraju između dva tabora, dobrog i lošeg ili kako je rekao bivši američki predsjednik George W. Bush ”ili ste sa nama ili ste sa teroristima.” Stekao sam utisak da nakon svakog terorističkog napada na tlu Amerike ili Evrope, novinari grozničavo počnu tragati za umjerenim muslimanima koji će gostovati u vijestima, osuditi posljednji napad, distancirati se od počinilaca i po ko zna koji put osuditi ”islamski fundamentalizam.”

Iz godine u godinu, formirala se svojevrsna dihotomija na umjereneliberalne i/ili sekularne muslimane koji predstavljaju tabor prihvatljiv brojnim Evropljanima i Amerikancima, dok se na suprotnoj strani nalaze radikalni i ekstremistički muslimani koji predstavljaju antitezu zapadnim vrijednostima.

Takva kategorizacija izgleda da je danas postala osnovna matrica na osnovu koje se kategorišu muslimani u zapadnim medijima.

Više na portalu algoritam.net.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top