Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Sedmični časopis “Stav” utemeljio književnu nagradu “25. novembar”

Sedmični časopis “Stav” utemeljio književnu nagradu “25. novembar”

Nagradu je inicirao sedmični časopis “Stav” ispred izdavača, kompanije “Simurg media” d.o.o. Nagrada se dodjeljuje povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine iz oblasti književnosti u tri kategorije, i to za životno djelo iz oblasti književnosti; knjigu godine iz oblasti književnosti; neobjavljeni rukopis mladoga pisca.

U 2016. godini bit će dodijeljena nagrada za životno djelo iz oblasti književnosti. Za druge dvije nagrade raspisat će stručni žiri konkurs početkom 2017. godine.

Žiri za dodjelu nagrade sačinjavaju historičari i teoretičari književnosti te književni kritičari. Uprava “Simurg media” d.o.o. usvojila je prijedlog uredništva časopisa “Stav” da se za stručni žiri u 2016. godini imenuju prof. dr. Sanjin Kodrić kao predsjednik žirija i članovi doc. dr. Almir Bašović, prof. dr. Dijana Hadžizukić, prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović, doc. dr. Sead Šemsović te ispred časopisa “Stav” glavni urednik Filip Mursel Begović.

U Hotelu “Evropa” 11. novembra održan je sastanak stručnog žirija te je odlučeno da se nagrada “25. novembar” za životno djelo iz oblasti književnosti dodjeljuje književnicima iz Bosne i Hercegovine te se sastoji od: nagradnog fonda u iznosu od 10.000 KM; skulpture u izradi akademskog kipara Adisa Lukača; plakete.

Svečana dodjela nagrade bit će upriličena u Hotelu “Evropa” 25. novembra na Dan državnosti uz prisustvo uglednika iz kulturnog i političkog života BiH.

Odluku o dobitniku nagrade “25. novembar” za životno djelo iz oblasti književnosti objavit će stručni žiri 23. novembra na pres‑konferenciji.

Stav.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com