Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Sedam loših finansijskih navika kojima (ne)svjesno učite svoju djecu

Sedam loših finansijskih navika kojima (ne)svjesno učite svoju djecu

Izazov za roditelje je da svoje loše navike eliminišu, kako njihova djeca ne bi krenula istim putem.

To svakako nije lako, posebno kada ste odrastali sa roditeljima koji nisu znali kako da upravljaju svojim novcem. Portal Kamatica sastavio je listu od 7 navika na kojima biste trebali da poradite:

Studija T. Rovea iz 2017. godine je analizirala stavove i ponašanja roditelja u vezi finansijskih navika i ustanovilo da roditelji sa problematičnom finansijskom istorijom imaju veću tendenciju da svoju djecu nauče da takođe loše raspolažu novcem.

Pa iz tog razloga, fraza “Iver ne padne daleko od klade” ima nekih zasluga i u finansijskim pitanjima.

Studija je pokazala da roditelji nisu uvijek najbolji uzori svojoj djeci kada je novac u pitanju. Oni koji imaju 5000 ili više duga na kreditnoj kartici imaju veće šanse da svoju djecu nauče da troše novac čim ga dobiju. Izazov za roditelje je da svoje loše navike eliminišu, kako njihova djeca ne bi krenula istim putem.

To svakako nije lako, posebno kada ste odrastali sa roditeljima koji nisu znali kako da upravlaju svojim novcem. Imajući ovo u vidu, izdvojili smo 7 navika na kojima biste trebali da poradite:

Previše troškova

Ako je potrošnja veća od vašeg prihoda, možete završiti u dugovima. Živjeti život u skladu sa mogućnostima nije lak, kada su na svakom koraku novi proizvodi ili usluge koje se svakodnevno plasiraju od strane trgovaca ili banaka. Ono što je bitno eliminisati impulsivnu kupovinu. Nemojte odmah kupiti nešto što vam zapadne za oko, prvo dobro razmislite i zapitajte se da li vam još jedna majca, parfem ili kreditna kartica zaista potrebna.

Koristite trajne naloge

Ukoliko nemate naviku da plaćate račune redovno, iskoristite trajne naloge. Obaveze koje svakog mjeseca plaćate, plaćajte online, ujedno ćete uštediti na proviziji koja je svakako manja ukoliko ovo radite putem web ili mobilne aplikacije nego u poslovnici neke banke ili pošte.

Isplatite samo minimum

U dobrim starim vremenima, ako niste imali novac da nešto kupite, niste kupili. U našoj eri plastičnog novca, međutim, ohrabreni ste da trošite više nego što možete sebi da priuštite dok o plaćanju razmišljate kasnije. Ukoliko plaćate samo minimalni iznos na toj kartici, vrlo brzo možete utvrditi da ste u vrlo nezavidnoj poziciji. Ne samo da plaćate više za svaku stvar koju ste kupili zahvaljujući trošku kamate, već vam se i glavni dug ne smanjuje kako ste planirali.

Ne planirate penzionisanje

Planiranje bezbrižne starosti većini od nas nije prioritetan zadatak, ali šta će se događati kada ne budete mogli više raditi zbog starosti, zdravlja ili smanjenja broja zaposlenih? Da li će penzija koju primate moći da pokrije troškove? Ukoliko niste počeli planiranje ovog djela svog života uradite to odmah. Sagledajte sve mogućnosti i sada uštedite nešto novca koji ćete koristiti kasnije.

Lifestyle Creep

Možda ste vidjeli ovaj problem dok ste odrastali. Vaš otac je dobio povišicu i odmah kupio novi automobil. Način života, prema “Investopedia je situacija u kojoj se način života ili životni standard poboljšava sa povećanjem prihoda”. Naravno, svaki bonus treba proslaviti ali da li cjeli treba potrošiti odmah? Usvojite naviku da jedan dio povišice ili bonusa uvijek stavite na štednju.

Plaćanje nepotrebnih ili visokih naknada

Ovo možete jednostavno rješiti. Iako se iznos može činiti beznačajnim, ali vremenom na ove naknade dajete dosta novca. Među najčešćim naknadama koje plaćate su svakako bankarske takse (kasnite sa ratom, skupi paketi računa koji vam nisu potrebni, kreditne katrice koje ne koristite), a najčešća naknada je naknade za korišćenje bankomata druge banke. Pažljivo vođenje ličnih finansija vam može pomoći da izbjegnete ove i mnoge druge nepotrebne troškove. Nemojte plaćati nešto što ne morate.

Izbjegavajući ove navike, pored toga što ćete na finansijskom planu biti u boljem položaju, već ćete pomoći svojoj djeci i bolje ih pripremiti za upravljanje novcem. U najmanju ruku, ovo su jednostavni koraci koje roditelji mogu preduzeti i naučiti svoju djecu od malena šta znači biti finansijskoi odgovoran.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top