Saznajte kako pravilnom ishranom održavati zdravlje vaših očiju
Zdravom ishranom do boljeg vida
Hrana koja nam pomaže da se izborimo sa suhim okom je hrana bogata dobrim aminokiselinama i vitaminom A. Ovi prozivodi čuvaju sluznicu vašeg oka i otklanjaju osjećaj nelagode u očima. Vitaminom A bogata je mrkva i poznato je da ona predstavlja namirnicu koja se najčešće koristi kao hrana za oči.
Međutim, precijenjena su mišljenja da je treba jesti u ogromnim količinama kako bi se vid sačuvao. Pretjerivanje sa mrkvom vam nije garancija za besprijekoran vid jer su sasvim male količine dovoljne za normalno funkcionisanje oka. Vitamin A još možete unijeti ako se u vašim obrocima nađe slatki krompir, jetra, riba, mlijeko i mliječni proizvodi. Uz ove namirnice ključno je i svakodnevno unositi što više tečnosti.
Putem vode izlučujemo štetne materije iz organizma, a do svih ćelija, pa tako i onih u oku, dopremamo hranidbene materije i štitimo ih.
Da biste zaštitili svoju žutu pjegu jedite što više obojenog (crvenog, žutog i zelenog) voća i povrća. Voće i povrće je posebno značajna hrana za oči jer je bogata karotenoidima i raznim antioksidantima. U karotenoidima se nalazi lutein čija je osnovna uloga da štiti centar za vid (žutu pjegu).
Luteina ima najviše u špinatu, blitvi, kukuruzu, grašku, peršunu, a najviše antioksidanata je u zelenom lisnatom povrću i bobičastom voću poput maline, jagode i borovnice.
Imunitet našeg oka jačamo unosom svih vitamina, a posebnu ulogu ima vitamin C koji je proglašen za borca protiv svih infekcija u organizmu. Zelena salata, kelj, brokula, paprika obiluju vitaminom C i preporučuje se njihova svakodnevna upotreba. Osim povrća, unosom voća kao što je limun, narandža i mango nadoknađujete potrebe za vitaminom C. Dobro je da ga uzimaju osobe koje imaju dijabetes, hipertenziju i sl.
Vitamin B ima bitnu ulogu u hranjenju ćelija koje štite očni živac, a bez zdravog živca nema ni vida. Vitamin B ćete nadoknaditi svakodnevnim unosom raznovrsne ishrane: mesa, jaja, orašastih plodova i banana. Posebno ga trebaju unositi ljudi kod bolesti očnog živca.
Oko je organ koji nam često među prvim signalizira da organizmu nedostaje minerala. Većini od nas se desilo da mu “titra” kapak, što je često znak nedostatka magnezija. Magnezij unosite putem zelenog lisnatog povrća i unošenjem sjemenki suncokreta ili bundeve. Magnezij ne samo da “odmara” vaše oko već utječe i na proširenje krvnih sudova oka i na taj način poboljšava cirkulaciju oka.
Hrana koja, također, ima ulogu u zaštiti nježnih krvnih sudova očiju je hrana koja sadrži flavonoide. Flavonoide možete pronaći u zdravoj tamnoj čokoladi. Jedite tamnu čokoladu bez grižnje savjesti da unosite nezdravi šećer u organizam.
Izbjegavajte preprženu hranu i nastojte da unos nezdravih masti zamijenite korištenjem maslinovog i lanenog ulja jer na taj način smanjujete unos štetnih materija u organizam koji cirkulacijom dospijevaju do vaših očiju.
Ljudi sa dijabetesom posebno moraju voditi računa o ishrani jer neregulisan šećer u krvi ostavlja ogromne posljedice na oči.
Zdravom i raznovrsnom ishranom možemo izbjeći mnoge posljedice i bolesti oka, zato od danas počnite voditi računa kako se hranite i koliko su vam obroci raznovrsni. Kod nekih oboljenja očiju, kao što je degeneracija žute pjege, uz redovnu bogatu ishranu potrebna je dodatna vitaminska terapija u obliku tableta. Ne uzimajte je na svoju ruku već posjetite oftalmologa na redovnom očnom pregledu koji je poželjno jednom godišnje napraviti i kod zdravih očiju.
dr Bojana Pandžić
Poliklinika Svjetlost Sarajevo
Informišite se detaljnije u Klinici Svjetlost Sarajevo putem kontakt telefona broj 033 762 777 ili putem e-maila: info@svjetlost-sarajevo.ba