Ekonomija

Savjeti za sigurniju vožnju

Svaki put kada ste za volanom i sjedite u udobnosti svog sjedala, riskirate mnogo toga. Ipak, da bi vam vožnja bila što ugodnija i što sigurnija, sa što manje rizika i nepredvidivih situacija, vrijedi primijeniti mjere preventive.
Uvijek sjedite u pravilnu poziciju. Ukoliko je netko drugi vozio automobil, nemojte da vam bude problem odvojiti par sekundi prije vožnje i namjestiti sjedalo u optimalnu poziciju.Glavu držite najmanje 30 cm udaljenu od volana. To je minimum za pravilno funkcioniranje zračnog jastuka. Namjestite ogledala i retrovizore tako da imate potpuni pregled na ono što se događa oko vas.

Provjerite pojas za vezanje. Pravilno ga stavite i ispravite jer da bi funkcionirao dobro ne smije nigdje biti zavrnut ili presavijen.

Kada vozite, pratite ostala vozila u prometu, ne samo ono ispred sebe.

Stalno provjeravajte razmak između vašeg i vozila ispred. Morali biste imati najmanje dvije sekunde za reakciju. Kako provjeriti imate li dobar razmak? Zapazite neki znak ili drugi objekt uz cestu, kada auto ispred vas prođe pokraj njega, započnite lagano izgovarati: dvadeset jedan, dvadeset dva… Ne biste smjeli stići do tog objekta prije nego ste ovo izgovorili. U protivnom usporite i povećajte razmak.

Uvijek vozite prema ograničenjima, te vožnju prilagodite uvjetima na cesti. To je možda ispod vaših mogućnosti i procjene koliko brzo biste mogli ići, ali nemaju svi dobar auto i sposobnosti u vožnji poput vas. Na ovaj način neutralizirate tuđe pogreške.

Kada se prestrojavate, nemojte stati, nego brzinu prilagodite tako da se možete jednostavnije uključiti u tempo prometa u susjednoj traci.

Nemojte koristiti mobitel za vrijeme vožnje.

Pljusak će potpuno smanjiti vidljivost. Zaustavite se na prvom proširenju ili parkingu i pričekajte da prođe. Najopasnija je kiša poslije sušnog perioda jer je tada cesta jako skliska.Pokušajte izbjeći lokve na cesti i smanjite brzinu ako ne možete procijeniti njihovu stvarnu dubinu.

Napravite pauzu svakih dva sata vožnje od minimalno 15 minuta. Izađite iz vozila, malo se protegnite i prohodajte kako biste potaknuli cirkulaciju.Ako ste pospani nemojte voziti. Tako ugrožavat svoj život, život suputnika i ostalih sudionika u prometu.

Izvor: covermagazin.com

Pročitajte još:

Kako pobjediti strah od vožnje?

Savjeti za vožnju u zimskim uvjetima

 

Povezani članci