Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Savjeti rahmetli Alije Izetbegovića: Za koga ne treba glasati?

Savjeti rahmetli Alije Izetbegovića: Za koga ne treba glasati?

Svaki punoljetan građanin Bosne i Hercegovine u oktobru će imati priliku da ispuni svoju građansku i moralnu dužnost, imat će priliku izaći na izbore i dati svoj glas. Pesimizam već godinama vlada, ne samo u našoj domovini, nego i šire, naročito kada je potrebno donijeti neke promjene u društvu, izgovori su brojni, neki od njih su realni, dok su drugi produkt “teorija zavjere”. Istina je, Bosna i Hercegovina ima problem sa mitom, korupcijom, nepotizmom, u svim sferama naših života borimo se sa nepravdom, često smo svjedoci da nas vode nekompetentni ljudi na važnim pozicijama, međutim, sve te malicioznosti jednog društva treba samo društvo da iskorijeni, a postavlja se pitanje kako? Mijenjajmo sebe na bolje, spriječavajmo sve nepravilnosti koliko je u našim mogućnostima, nemojmo se mi prodavati, dajmo glas onima koji će zastupati naše potrebe, koji će biti dio nas i našeg društva, koji će stajati s nama rame uz rame, a ne biti iznad nas. Iste ljude koji već godinama sjede u stolicama na raznim nivoima vlasti smo birali upravo mi, sa nekim smo zadovoljni sa nekim ne i svaki čovjek koji je u vlasti je rezultat našeg glasa, stoga, u svemu tome trebamo kriviti i sebe jer mi biramo naše vođe.

Riječi rahmetli Alije Izetbegovića

Rahmetli predsjednik Alija Izetbegović nikada, ali nikada nije odustao od ideje Bosne i Hercegovine, optužbe da je htio “findžan državu”, “halifat”, “Islamsku zemlju” itd. su besmislene, a život i djelo rahmetli Alije Izetbegovića potvrđuje da je on htio demokratsku Bosnu i Hercegovinu po mjeri svakog njenog stanovnika, a to što je svjetlo islama bila njegova vodilja i duhovna hrana, što je put Kur’ana i poslanika Muhammeda s.a.v.s. bio njegov put, nikako ne može biti argument protiv, naročito u demokratskom društvu, kada čovjek ima pravo da živi svoju religiju, ideologiju, da slijedi svoje uzore, a sve u cilju popravljanja stvari u sredini u kojoj obitava.

– Nemojte glasati za one koji su se pretvorili u lokalne moćnike!

– Nemojte glasati za one koji su stekli bogatstva pa im se ne zna porijeklo. Bogati jesu, ali ti se nikako ne daju uhvatiti odakle mu najedanput pare. Nemojte glasati ni za tu sortu ljudi!

– Nemojte glasati ni za one koji mnogo govore, a rade prijatne poslove. Znate, nađu i u toku rata prijatno da rade, ali puno govore.

– I nemojte glasati za one koji za sebe agituju. Kažu glasaj za mene, treba da za mene da glasaš i one koji traže vlast! Nemojte za njih glasati – poručio je tada rahmetli Izetbegović.  

Za Akos.ba piše: Mirza Pecikoza

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top