Za djecu i omladinu

Savjeti kojih se trebamo pridržavati za naše dobro: Na najbolji način iskoristi ovaj trenutak!

VANJŠTINE

Deva je nekoliko puta veća od lava, ali je on, nažalost može pojesti. Prođi se varljive i zavodljive vanjštine i napuhanih titula. Lati se posla i truda na svakom planu. Ima ljudi koji čitav svijet ispunjavaju grajom, a nemaju nikakav plodotvoran posao ili konstruktivan projekat, već samo šalju prazne balone uobraženosti, arogancije i privlačenja pažnje. Neki, opet, tiho rade i staloženo doprinose. Nije, dakle, stvar u vanjštini, već u konkretnim postupcima; niti u riječima, već u smislu. Nemoj se prenapuhivati, budi svestan svoje prirodne pozicije. Ugledaj se na lava koji može poraziti krdo deva.

OVAJ TRENUTAK

Tvoj život je samo ovaj trenutak u kojem živiš. Prošlost je završena, budućnost neizvjesna, pa se usredsredi na ovaj trenutak. Ako si u ibadetu, uljepšaj ga koliko god možeš. Ako radiš neki posao, uradi ga što potpunije. Ako nešto čitaš, čitaj to sa razumijevanjem. Važno je da na najbolji način iskoristiš ovaj trenutak. Čak i ako ovoga časa ručaš, usmjeri pažnju na to i uživaj u ručku, zahvaljujući Allahu na njemu. Ti pripadaš ovome trenutku i ako ga proživiš sretno, bit ćeš uvijek sretan!

RIJEČ

Budi hrabar da u pravo vrijeme kažeš „NE“! „NE“ je teška riječ, ali je ponekad neophodna. Ako neprestano budeš predan riječi „DA“ izgubit ćeš i vrijeme i imetak i sve što je u tvome interesu. Znaj kada treba reći „NE“ i reci ga čvrsto, odlučno i nepokolebljivo. Ako imaš zakazan važan termin ne otkazuj ga da bi nekome ugodio. Imaš vanredne okolnosti, pa se ispričaj prijatelju što se ne može sresti. Ne možeš prijatelju posuditi novac – lijepo mu se izvini.

RASPORED SNAGA

Usmjeri se na jedan koristan posao ili uspješan projekat, ne rasipaj potencijale i ne cjepkaj svoje mogućnosti. Bolje je pročitati jednu stranicu s razumijevanjem nego podeset a biti rasijan i odsutan. Bolja su dva skrušena rekata nego pedeset odsutna duha. Bolje je napisati jednu knjigu kako treba nego sedamdeset o svemu i svačemu. Uradi svojski i kako treba ono što radiš, a prođi se svaštarenja, ishitrenosti i bespotrebnog rasipanja truda.

POKAZIVANJE BLAGODATI

Ne pokazuj blagodati koje su ti date pred zavidljivcima. Zavidljivci su neprijatelji blagodati i ne vole ih vidjeti pri tebi, pa čemu ih izazivati? Beskorisno je pokazivati dobro koje posjeduješ pred nekim ko ti ne želi dobro. Od zavidljivca sakrij svoje blagodati i nadarenosti, jer će te ili ureći ili ti postati još veći neprijatelj. Onaj ko poznaje životne okolnosti i ko ima posla s ljudima znat će o čemu govorim!

Nastaviće se …

Izvor: ”Mapa Puta”
Autor: Aid el-Karni
Za Akos.ba pripremila: Fahreta Vreva

 

Povezani članci

Back to top button