Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Liderstvo i menadžment > Savjeti kojih se trebamo pridržavati: Izaberi dobro i hajirli društvo!

Savjeti kojih se trebamo pridržavati: Izaberi dobro i hajirli društvo!

NA JAVNIM MJESTIMA

Pazi na svoje ponašanje na javnim mjestima. Ne bacaj maramice i ne pljuj na ulici. Ne sjedi po zelenilu u parkovima. Ne zagledaj prolaznike u lice. Ne uznemiravaj ljude automobilskom svirenom. Ne prolazi kroz crveno na semaforima. Razgovarajući ili pozdravljajući se ne ometaj prolaz ljudima. Ne jedi i ne pij hodajući. Poštuj red. S poštovanjem se ophodi prema saobraćajnom policajcu i taksisti. Pomozi onome ko te pita da mu pokažeš put do nekog mjesta. Prevedi slijepca ili stariju osobu preko ulice. Nemoj srljati u hodu.

U DŽAMIJI

Kreni na vrijeme u džamiju. Ponavljaj ezan s mujezzinom. Prilikom ulaska u džamiju prouči prigodnu dovu i uđi desnom nogom. Obuću stavi na policu. Namiriši se pred polazak. Izbjegavaj hranu neugodnog mirisa. Nastoj da budeš u prvom safu. Zabavi se učenjem Kur'ana i zikrom. Nemoj koristiti mobitel, ma ko da te zove, jer si u kući Vladara svih vladara. Izbjegavaj dunjalučki govor. Uz obavezni namaz klanjaj i nafilu i budi skrušen. Sa sobom povedi i svoju djecu koja neće smetati drugima.

ZA JELOM

Prouči bismillu i jedi desnom rukom. Jedi ispred sebe. Sažvaći  hranu i ne jedi brzo. Ne pravi neprimjerene stvari kakve su stavljanje prsta u usta, pružanje ruke preko stola. Ako si domaćin, nutkaj i poslužuj goste i budi raspoložen. Zahvali Allahu nakon jela, operi ruke i isperi usta.

SPAVANJE

Pred spavanje prouči određeni zikr. Lijepo je leći pod abdestom i na desnu stranu. Spavaj u zamračenoj prostoriji. Izbjegavaj odjeću koja te steže. Nemoj se prejedati pred spavanje. Rano liježi. U sobi u kojoj spavaš isključi mobitel, televizor i druge uređaje. Ako usniješ nešto lijepo, zahvali Allahu i to ispričaj samo onima koje voliš. Ako usniješ nešto uznemirujuće, okreni se na drugu stranu i prouči euzu i ne pričaj to nikome, i neće ti naškoditi.

UČENJE KUR'ANA

Kada uzmeš da učiš Kur'an, budi pod abdestom. Prouči euzu i bismillu. I ako hoćeš budi okrenut prema Kibli. Uči kur'an razmišljajući, prisutna srca i s namjerom da postupaš u skladu s onim što proučiš. Prilikom učenja ajeta koji govore o milosti moli Allaha, dž.š., da ti da Svoje blagodati, a prilikom učanja ajeta koji govore o kazni moli Ga da te zaštiti od nje. Dok učiš Kur'an, ne bavi se ničim drugim. Ne podiži glas ako neko u blizini tebe klanja ili radi neki posao u kojem ćeš ga ometati.

PUTOVANJE

Lijepo je na put krenuti četvrtkom, proučiti putničku dovu i oprostiti se s porodicom. Treba napisati oporuku. Sa sobom ponijeti potrebnu odjeću, knjige, novčana sredstva i druge potrebne stvari. Putovati treba u dobrom društvu. Treba koristiti olakšice prilikom putovanja kakva je skraćivanje farzova. Ne duljiti putovanje bez razloga, i čim se ispuni cilj, požuriti kući. Prema saputnicima postupiti lijepo. Treba biti darežljiv, jer je dunjaluk prolazan. Treba razmišljati o onome što je Allah, dž.š., stvorio. Putujući, potrebno je prisjetiti se putovanja na ahiret.

DRUŽENJE

Treba izabrati dobro i hairli društvo, poštovati one s kojima se družiš i tolerirati njihove postupke. Trebaš im ukazivati počast i braniti njihovu čast kad su odsutni; blago ih savjetovati i ne raspravljati se s njima. Ne treba jesti i ne odmarati se mimo njih. Treba učestvovati s njima u posluživanju prilikom putovanja i sl., zatim oslovljavati ih njima dragim imenima, činiti dovu za njih i ugađati im. Treba im izraziti saučešće pri smrtnom slučaju, a čestitati im radosne prigode, čuvati njihovu tajnu i biti uz njih u nevolji.

POSJEĆIVANJE

Odaberi prikladno doba za posjećivanje. Ne posjećuj ljude u vrijeme podnevnog odmora ili kad je vrijeme za spavanje i odmor. Neka posjeta ima konkretan uzrok, kao npr. da je riječ o bliskom prijatelju, poslovnom partneru, radi čestitanja ili posla. Prije posjete potrebno je ugovoriti termin. Ne treba duljiti. Ako te neko izvijesti da te nije u stanju primiti, prihvati to bez ljutnje.

MISVAK I ČETKICA ZA ZUBE

„Misvak je sredstvo za čišćenje usta i postizanje Allahovog zadovoljstva“, veli Poslanik, s.a.v.s. Stoga treba redovno koristiti misvak ili drugo sredstvo za čišćenje zuba i usta  pomoću kojeg se postižu ta dva cilja, posebno prilikom uzimanja abdesta, nakon spavanja i slično. Treba koristiti zubne paste lijepog mirisa, jer se srećeš s ljudima i približavaš svojoj čeljadi.

Nastaviće se …

Izvor: Mapa puta

Autor: Aid el-Karni

Za Akos.ba pripremila: Fahreta Vreva

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top