Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > O obrazovanju i odgoju > Savjeti halife Alije njegovom sinu

Savjeti halife Alije njegovom sinu

Alija, r.a., savjetujući svoga sina Hasana, r.a., rekao je:

„Dragi moj sine, savjetujem ti da budeš bogobojazan i da govoriš istinu bilo da si u zadovoljstvu ili srdžbi.“
„Dragi moj sine, ko god svome bratu jamu kopa, sam u nju upane.“
„Zalutao je onaj ko je zadivljen svojim mišljenjem.“
„Propao je onaj ko se zbog svoje inteligencije smatra neovisnim.“
„Ponižava sebe onaj ko se druži sa ljudima lošeg ponašanja, dok je počastvovan onaj ko sjedi sa učenjacima i ljudima od znanja.“
„Zadovoljstvo je u imetku koji se ne umanjuje, lijepo ponašanje je najbolje nasljedstvo, a dobar karakter je najbolji prijatelj.“

Komentar šejha Abdul Nasira

Bogobojaznost – Ona je temelj svega i treba da nam bude vodilja u svemu što radimo. Trebamo nastojati raditi djela a da smo pri tome svijesni Boga, a ne samo da gledamo na vjerske obrede i pitanja prilikom stupanja u određene aktivnosti.

Zla namjera i zavjera protiv brata muslimana – Nema nikakvog dobra u akumuliranju zla u nama prema nekome. Ako nas naši osjećaji odvedu toliko daleko da smo počeli kovati zavjere i smišljati zamke našem bratu/sestri muslimanki, trebamo shvatiti da se mi tada ustvari igramo s vatrom i da će jedina osoba koja će od toga nastradati, na ovom ili budućem svijetu, ustvari biti ona koja to radi i planira.
Biti zadivljen samim sobom – Obaveza nam je i od ključnog značaja za nas je da se kritički osvrnemo na nas same i da se iskreno zahvalimo na svim blagodatima koje nam je Allah, dž.š., podario. Kada shvatimo da nam je Allah, dž.š., omogućio sve to što činimo i dao nam sve što imamo, veće su šanse da budemo prizemljeni i sve naše postupke pripišemo Onome kome ih i trebamo pripisati.

Lijepo ponašanje – Imati lijepo ponašanje nešto je na čemu svako od nas treba stalno raditi, razvijati i unapređivati unutar samog sebe. Poslanik, a.s., je najbolji primjer za to i neko od koga možemo svi učiti. Lijepo ponašanje je nešto što trebamo nastojati da podučimo druge, a najbolji način da druge poučimo tome, jeste da im u praktičnom smislu pokažemo lijep ahlak.

Dobar karakter- Ne bismo trebali rezervisati naš najboljni karakter isključivo za van kuće, jer naši najbolji prijatelji su ti koji nas nikada ne ostavljaju i uvijek su s nama. Ovako trebamo razmišljati kada je naš karakter u pitanju.

Autor: Meena Malik
Izvor: muslimmatters
Za Akos.ba preveo Fahrudin Vojić

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top