Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > O obrazovanju i odgoju > Savjet roditeljima: Pazite na prirodu svog djeteta!

Savjet roditeljima: Pazite na prirodu svog djeteta!

Da li roditelji ikada razmišljaju kako nekada iskrivljuju prirodu svog djeteta? Naprimjer, kada se dijete plaši i osjeća strah, majka mu govori: „Ne boj se sine, ja sam s tobom.“ Majka često djetetu ponavalja da je ona pored njega, pored svog čeda, a dijete odrasta odbacujući strah jer je njegova majka pored njega. S druge pak strane otac često govori svome djetetu: „Nemoj se brinuti. Sve dok babo ima platu ispunit će ti ono što želiš. Čim babi legne plata početkom mjeseca, kupit ću ti biciklo i bombone koje si tražio…“ i sl.

Psiholozi kažu da čovjek u svom djetinjstvu osjeća slabašno i siromašno, i zbog toga ima potrebu da svoju ličnost vezuje za nekoga ko ima svojstva čvrstine, snage, savršenstva, bogatstva itd…

Upravo zbog toga su tvorci i izdavači crtanih filmova u kreiranju programa za djecu osmislili imaginarne likove, superjunake, kao što su Superman, Betman, Ironman itd, koji se pojavljuju sa određenim supermoćima da prate ljude sa visine i spašavaju onoga koga vole, kao i druge crtane likove istih i sličnih osobina koji ispunjavaju srce i um djeteta i ulijevaju mu osjećaj sigurnost.

Dragi roditelji, mila majko, i dragi oče, ako vi ne ispunite srce svog djeteta, doći će neko sa strane, neko drugi ko će ispuniti njegovo srce i zaplijeniti njegova osjećanja izmišljenim likovima, i vaše dijete će se vezati za onog koga zapravo ne treba. Tako se npr. može desiti da vi roditelji ne budete tu, da budete odsutni, da budete bolesni, ili vam se pak može i plata ukinuti! Stoga je potrebno da svoje dijete vežete za nekog ko je jači od vas, ko mu može pružiti bolju sigurnost od vas, ko je bogatiji od vas i što je najvažnije ko će uvijek biti uz njega!

Vežite njegove misli i njegovo srce za Allaha dž.š., jer ćete tako popuniti prirodnu potrebu kod svog djeteta i ono će biti i umno i emotivno uravnoteženo, pa i onda kada vi ne budete uz njega kada krene u život… Neće se plašiti i bojati niti osjećati strah kada naiđe na životne poteškoće, jer će znati da je uz njega uvijek njegov pomogač Uzvišeni Allah! Osjećat će sigurnost i da ga Allah čuva, jer ste mu vi kao roditelj, kao majka i kao njegov otac, objasnili da je njegov Čuvar Uzvišeni Allah, da ga On čuva, kao što čuva i njegovu majku, oca, braću i sestre… I tako će ići kroz život oslanjajući se na Allaha dž.š. u svim sferama svog života. Ponavljajte mu stalno i neka u njegovim ušima stalno odzvanjaju riječi poput: „Allah nas čuva, Allah nas opskrbljuje, Allah nam pomaže, neka nam Allah pomogne“ i sl.
Allah vas nagradio!

Priredila i prevela za Akos.ba: Merjem H. Kapo

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top