Šarena buranija bez zaprške
Pripremila: Emina Oknović-Čivić
Potrebno (za 4-5 osoba):
1 kg boranije (količinu reducirati ako je manji broj članova porodice)
3-4 mrkve
1 pastrnak (ili korijen peršuna)
1 veća glavica luka
2-3 čehna bijelog luka
2 krompira
polovina žute i polovina crvene paprike
2 paradajza
peršun
Priprema:
Buraniju očistite i isjecite na željene komade.
Obarite je i ocjedite.
Vratite ponovo na vatru, pa zalijte ključalom vodom te dodajte luk, bijeli luk (zdrobljen), paprike isječene na kockice, krompir na četvrtine, te mrkvu i pastrnak.
Kada je već kuhano, posolite po želji.
Izvadite krompir iz kuhanja u posebnu posudu sa malo vode od kuhanja, te ga štapnim mikserom pasirajte u kašu.
Paradajze stavite u ključalu vodu jednu minutu i izvadite, te ogulite i sitno isjeckajte.
Dodajte 2-3 kašike maslinovog ulja, peršun i pasirani krompir, te sve zajedno vratite ponovo u buraniju.
Dodatno prokuhajte par minuta. To će pogušćati smjesu.
akos.ba i dobrekalorije.ba