Književni kutak

Sarajevska tajna Drugog svjetskog rata: ‘Znaš li Nunu Montiljo?’

(Edin Krehić, roman 'Znaš li Nunu Montiljo?', izdavač UG Videoahiv – Biblioteka Hamdija Kreševljaković, 2019. godina, Sarajevo)

Piše: Elma Softić – Kaunitz

Priča o Nuni Montiljo inspirisana je, kako to autor navodi, istinom – životom Rahele Montiljo, kasnije Vučjak. Raheli je bilo sedam godina kada je deportovana u Logor Đakovo – Hrvatska. Iz Đakova ju je spasio Salih Pozder i doveo u Sarajevo gdje je Rahela živjela pod zaštitom njegove porodice.

Rahela je bila jedna od rijetkih koja je preživjela đakovački logor u kojem je tokom šest mjeseci njegovog postojanja od gladi, bolesti i mučenja stradalo najmanje 600 žena i djece.

Salih Pozder je od užasa logora i smrti spasio i Lenku Bukicu Altarac, Rahelinu tetku koja je radila u njegovom krojačkom salonu i za koju je Pozder od ustaških vlasti tražio posebnu radnu dozvolu jer su odmah po uspostavljanju NDH uvedeni rasni zakoni po uzoru na Nirnberške kojima su Jevrejima bila oduzeta sva prava, pa i pravo na rad.

Najveće odlikovanje

Nakon rata Salih Pozder i Lenka Bukica Altarac su se vjenčali, usvojili i odgojili Rahelu. Salih Pozder je 1996. godine proglašen „Pravednikom među narodima“ što je najviše odlikovanje koje Izrael dodjeljuje nejevrejima i njime se odlikuju ljudi koji su tokom Holokausta spašavali Jevreje.

Kako se desilo da je Salih Pozder saznao da je Rahela u Đakovu?

Lenka Altarac je od porodice iz Donjeg Miholjca kod Osijeka dobila pismo u kojem je obavještavaju da je njena nećaka Rahela Montiljo kod njih. Jevrejske zajednice iz okoline Đakova bile su obavezne finansirati postojanje logora u kojem su bile zatočene isključivo žene i djeca mahom iz Bosne i Hercegovine, najviše njih je bilo iz Sarajeva, ali i iz Hrvatske, Srbije pa čak i iz Makedonije, te iz nekih drugih evropskih zemalja.

S obzirom na to da su u logoru vladale različite zarazne bolesti lokalnim jevrejskim porodicama je bilo dozvoljeno da uzmu sebi na brigu jedan manji broj zatočene djece među kojima je bila i Rahela.

Pravednici iz BiH

Kada je Lenka pomoć potražila od Saliha – on je učinio sve da spasi Rahelu, a to znači da je rizikovao hapšenje, deportaciju i smrt. Salih Pozder je kupio lažne dokumente za Rahelu, podmitio sve koje je trebalo podmititi, otišao po nju i doveo je u Sarajevo i skrivao od ustaša u čemu mu je pomagala porodica ali i komšiluk. Niko nije odao da je djevojčica koja se odjedanput pojavila u kući Pozderovih, zapravo, Jevrejka koja je dovedena iz đakovačkog logora.

Više na portalu Al Jazeere.

Povezani članci

Back to top button