Književni kutak

Sarajevska promocija knjige “Objava-oblikovanje ‘Nove prepoznatljivosti'”

Udruženje studenata Fakulteta islamskih nauka u saradnji sa Fakultetom islamskih nauka organizuje promociju knjige: “Objava – oblikovanje ‘Nove prepoznatljivosti'” autora Senada Heveševića. Promocija će se održati u utorak, 10.12.2019. sa početkom u 17 sati na Fakultetu islamskih nauka.

O knjizi će govoriti dekan Fakulteta islamskih nauka, prof. dr. Zuhdija Hasanović, Hasan Hasić, BA islamske teologije i autor Senad Hevešević, MA islamske teologije.

O knjizi:

Knjiga pod naslovom „Objava – oblikovanje nove prepoznatljivosti“ knjiga je iz oblasti islamskih nauka (hadis, tefsir i sira). Središnja tema ove knjige je život Muhammeda a.s., Božjeg poslanika, ispričan u detalje od početka Objave do kraja njegovoga života. Imajući u vidu bogatstvo literature o životu Muhammedu a.s., ponuđen je kreativan i drugačiji pristup.

Radnja prati kronologiju Kur’ana, onako kako je objavljivan. Razlog za odabir navedenog pristupa je odsustvo literature koja bi, kroz analizu događaja u životu Muhammeda a.s. i analizu konteksta u kojem je Kur’an objavljivan, vodila kroz proces Objave ukazujući na glavnu ulogu koju je upravo kronološki proces Objave imao u oblikovanju događaja. Objava je usmjeravala, vodila, hrabrila i mijenjala Muhammeda a.s. i njegove sljedbenike te je upravo Kur’an bio glavni katalizator promjene koja je dovela do „društvene revolucije“ neviđene u ljudskoj povijesti. U ovom dokumentu ponuđeni su predgovor i prolog knjige.

Prema riječima akademika Aziza ef. Hasanovića, muftije zagrebačkog i predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, knjiga je „posadašnjenje“ Kur’ana, odnosno razumijevanje Kurana u 21. stoljeću.

-Vrijednost je ove knjige i autora jer ulazi u postotak muslimanskih intelektualaca koji pišu na razumljivom jeziku, koristeći izvore islama bez kojih se ne može pisati te ih stavlja u kontekst današnjega vremena, kako bismo mi koji danas živimo, koristili Kuran kao univerzalnu poruku i kao takvu ju prenijeli mladim generacijama koje dolaze. – poručio je akademik Aziz ef. Hasanović.

Najbolji osvrt, kako je rekao predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, ujedno je i rečenica iz njegove recenzije: „Ako je suditi po onoj narodnoj „dobro se ljeto s proljeća vidi“, imamo ljeto, čitaj – budućnost.“.

O autoru:

Senad Hevešević je rođen 6. juna 1989. godine u Rijeci (Republika Hrvatska). Završio je zagrebačku medresu „Dr. Ahmed Smajlović“ s odličnim uspjehom i kao učenik generacije. Nakon medrese, školovanje je nastavio u Tripoliju (Libija) na Univerzitetu islamskog misionarstva gdje je proveo tri godine, do dobro poznatih događaja Arapskog proljeća. Po povratku iz Libije 2011. godine upisuje Fakultet islamskih nauka, smjer Islamska teologija. Diplomirao je 2015. Godine, te je iste godine upisao Master program na FIN-u. Sudjelovao je na susretima mladih teologa, različitim konferencijama, okruglim stolovima i sl. Iz tih susreta posebno se ističe organizacija i sudjelovanje u prikupljanju pomoći stradalima od poplava u maju 2014. godine te organizacija i sudjelovanje u prvoj generaciji studenata teoloških fakulteta različitih vjerskih zajednica koji su zajedno obišli mjesta stradanja različitih naroda tokom rata od 1992 – 1995. Tokom studija je boravio na tromjesečnom angažmanu u džematu London (Ontario, Kanada).

Krajem 2015. godine Senad Hevešević je angažiran kao imam, muallim i hatib u Medžlisu Islamske zajednice Gunja u Hrvatskoj, gdje je proveo nešto više od dvije godine, a početkom 2018. godine prelazi na mjesto glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Osijek.

Bio je član Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj 2017 – 2018. godine. Govori arapski i engleski jezik, oženjen je i sa suprugom Nejrom ima sina Muhammeda. Autor je jedne knjige „Objava – oblikovanje nove prepoznatljivosti“ i dva naučna rada koji su u recenziji (rad „Transformativna reforma u misli Tariqa Ramadana i razmatranje njezine primjene na polju obrazovanja“), te poglavlje o Hrvatskoj za 2018. godinu u „Yearbook of Muslims“ koji izdaje Brill. Pored toga, povremeno piše za različite islamske portale i autor je jednog teksta objavljenog u Preporodu pod naslovom „Opšte nerazumijevanje: (ne)kompatibilnost Šerijata i ljudskih prava“.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button