Vijesti iz zemlje

Sarajevo: Ustavni sud BiH odbio zahtjev za preispitivanje odluke o Danu RS

Istakli su da je, odlučujući o zahtjevu za preispitivanje, Ustavni sud utvrdio da je u osporenoj odluci broj U3/13 dao obrazloženje svih okolnosti na koje Narodna skupština RS-a ponovo ukazuje u zahtjevu za preispitivanje  Ustavni sud BiH na svojoj 99. plenarnoj sjednici danas je odbio zahtjev za preispitivanje odluke od 26. novembra kojom je 9. januar u Zakonu o praznicima Republike Srpske proglašen neustavnim, javlja Anadolu Agency (AA).

“U vezi s navedenim zahtjevom, Ustavni sud ističe da prema članu 68 stav 1 pravila Ustavnog suda BiH uvjeti za usvajanje zahtjeva za preispitivanje odluke Ustavnog suda jeste postojanje, odnosno otkrivanje činjenice koja bi po svojoj naravi mogla odlučno utjecati na ishod spora i koja, kada je odluka bila donesena, nije bila poznata Ustavnom sudu, te koja razumno nije mogla biti poznata stranci”, saopćeno je iz Ustavnog suda BiH nakon danas održane plenarne sjednice.

Istakli su da je, odlučujući o zahtjevu za preispitivanje, Ustavni sud utvrdio da je u osporenoj odluci broj U3/13 dao obrazloženje svih okolnosti na koje Narodna skupština RS-a ponovo ukazuje u zahtjevu za preispitivanje.

“S obzirom na to da Narodna skupština RS-a u svom zahtjevu za preispitivanje nije prezentirala nikakve nove činjenice u smislu člana 68 stav 1, pravila Ustavnog suda, koje bi mogle utjecati na drugačije odlučenje Ustavnog suda u predmetnom slučaju, Ustavni sud je zaključio da ne postoje opravdani razlozi za usvajanje zahtjeva za preispitivanje odluke Ustavnog suda broj U3/13 od 26. novembra 2015. godine, te ga je stoga odbio”, pojašnjeno je iz Ustavnog suda BiH.

U sklopu današnjeg dnevnog reda, Ustavni sud je razmatrao i zahtjeve za donošenje privremene mjere koje su podnijeli Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjeništva BiH, Šefik Džaferović, prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, četiri delegata Doma naroda PS BiH, 25 članova Predstavničkog doma PSBiH, 35 poslanika Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH i 16 delegata Doma naroda Parlamenta FBiH.

Pomenutim zahtjevima podnositelji su tražili od Ustavnog suda da se obustavi primjena odluke o raspisivanju republičkog referenduma od 15. jula 2016. godine.

“Ustavni sud je odlukom broj U10/16 konstatovao da u ovoj fazi postupka postoji dovoljno razloga koji ukazuju na to da bi provođenje referenduma prije nego što Ustavni sud odluči o zahtjevima, koji su podneseni u konkretnom slučaju, imalo ozbiljne i neotklonjive štetne posljedice najprije na izvršenje odluke Ustavnog suda BiH broj U3/13. Imajući u vidu da podnosioci zahtjeva ističu, a to ni Narodna skupština RS u odgovoru ne osporava, da su aktivnosti na organizaciji i provođenju referenduma u toku, Ustavni sud smatra da sve navedeno može imati vrlo negativne posljedice za izvršenje njegove odluke broj U3/13 i za nesmetan i efikasan rad Ustavnog suda u konkretnom predmetu, ali i za ustavni poredak općenito. Ustavni sud je uvjeren da privremeno obustavljanje primjene odluke o referendumu do donošenja konačne odluke o postavljenim zahtjevima nije u suprotnosti s navedenim interesima, već im direktno doprinosi. Ustavni sud je stoga usvojio privremenu mjeru kojom se privremeno obustavlja odluka o raspisivanju republičkog referenduma”, naglašeno je iz Ustavnog suda.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button