Književni kutak

Sarajevo: Predstavljena knjiga “Islam i muslimani bužimskog kraja”

Knjiga "Islam i muslimani bužimskog kraja", autora Amira Sijamhodžića, predstavljena je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

Promociji knjige prisustvovao je muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus, koji se ovom prilikom prigodno obratio.

–  Drago nam je da večeras govorimo o temi koja je važna za nas i otkrivamo kako je taj komadić zemlje, koji graniči sa evropskim dijelom, uprkos različitim historijskim okolnostima, uspio sačuvati specifični identitet, islamski identitet. Bužim je na različite načine utjecao na povijest Bosne i Hercegovine, kao što je i Sarajevo utjecalo na razvoj svijesti i identita ljudi bužimskog kraja. Vjerujemo da će ne samo ova knjiga, nego i večerašnja promocija, ojačati veze Sarajeva i Bužima – naglasio je muftija Grabus.  

IMG_0009.JPG - Sarajevo: Predstavljena knjiga
Muftija prof. dr. Nedžad Grabus

Knjiga, koja se sastoji od 19 poglavlja, govori o dolaska islama na ove prostore te prati organiziranje vjerskog života muslimana Bužima od davnina sve do sadašnjosti. Sadrži historijske podatke o džematima, džamijama, imamima, vakufima, prate i fotografske ilustracije.

Kako je naglasio autor, knjiga je nastala na bazi širokog opusa arhivske, bibliografske i usmenopredajne građe, ali i stotina fotografija, od kojih su mnoge od antologijskog značaja.

– Ovo je knjiga koju je bilo vrlo teško lektorisati, jer sadrži puno podataka, datuma, titula, i drugih pojmova oko kojih postoje određene pravopisne dileme. Također, knjigu je bilo teško i dizajnirati, jer sadrži više od 600 ilustracija (fotografija, dokumenata, tabela i grafikona. Ovo je knjiga koju je bilo vrlo teško uvezati. Ogroman je to materijal. I ovo je knjiga za koju je trebalo osigurati finansijska sredstva a za tu hrabrost treba zahvaliti, prije svega rukovodstvu Medžlisa Bužim. Sretan sam da danas mogu kazati da je ova knjiga u svakom smislu nadvisila sve moje do sad objavljene knjige – naveo je autor.

IMG_9977.JPG - Sarajevo: Predstavljena knjiga
Amir Sijamhodžić

Kazao je i kako ova monografija “zasigurno ima i svojih slabosti, jedna od njih možda je i ta da ona prkosi strogim metodološkim uzusima”.

– To kažem prevashodno zato što bi se jedan njen dio pod naslovom “Slovo o dobrim džematlijama” mogao posmatrati više kao neki etnografski prilog. Međutim, u duhu slobode koju nam danas nude postmodernistička naučna i kulturološka strujanja, a zbog nemjerljive važnosti navedenih osvrta i kazivanja za istinsko razumijevanje islamskog načina života u bužimskom kraju, odlučio sam se da isto poglavlje budi sastavni dio ove monografije – naveo je on.

Naglasio je da je imao cilj da što temeljitije istraži ono što je uzeo za problem svoga istraživanja.

– Neka ova knjiga i sve korisne knjige, i neka ovo djelo i kao sva naša dobra djela svijetle vjekovima i griju i svoje i svakoga – poručio je autor Sijamhodžić.

O knjizi su ovom prilikom govorili i dr. Ferid Dautović, te dr. Edin Veladžić.

– Čast nam je da smo kao Institut za islamsku tradiciju Bošnjaka, zajedno sa Gazi Husrev-begovom bibliotekom, bili organizatori večerašnje promocije. Ona je značajna jer govori još od vremena dolaska islama u krajeve Bužima, i jer je predstavila genezu dolaska islama, razvijanja džemata i slično. Govori o razvoju džemata, daje biografije imama, njihove fotografije, imena mutevelija, softi koji su bili u džematima, imena vakifa. Zanimljivo je da je predstavio i neke unikatnosti bužimskog kraja – izjavio je dr. Ferid Dautović.

Izdavač knjige je Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Bužim, a naručilac izrade ove knjige je Medžlis Bužim.(Preporod.info)

akos.ba

Povezani članci

Back to top button