Vijesti iz zemlje

Sarajevo: Otkrivena spomen-ploča na česmi nazvanoj po Hatidži Mehmedović

Delegacija Grada Sarajeva predvođena gradonačelnikom Abdulahom Skakom danas je otkrila spomen-ploču na česmi u Terzibašinoj ulici u Sarajevu, u znak sjećanja na Hatidžu Mehmedović, predsjednicu Udruženja ”Majke Srebrenice“, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tokom današnjeg zasjedana Gradskog vijeća Grada Sarajeva, vijećnici su podržali Skakin prijedlog da česma kod Terzibašine džamije ubuduće nosi naziv Česma sjećanja Terzibašina-Hatidža Mehmedović.

Skaka je na početku sjednice Gradskog vijeća Grada Sarajeva pozvao vijećnike da odaju počast preminuloj majci Srebrenice učenjem Fatihe i minutom šutnje.

Na početku izlaganja citirao je riječi Hatidže Mehmedović, jednog od simbola borbe za pravdu, istinu i očuvanje sjećanja na genocid u Srebrenici u kojem su u julu 1995. ubijene najmanje 8.372 osobe.

Mehmedović je preminula u nedjelju na Kliničkom centru u Sarajevu, nakon duge i teške bolesti. Bila je predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice”, a 23 godine je ustrajavala u borbi za istinu o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici u julu 1995. godine, te pravdi i kažnjavanju zločinaca.

U Srebrenici joj je u srijedu klanjana dženaza-namaz.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button