Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Sarajevo Business Forum domaćin najuticajnijim investitorima iz Katara

Sarajevo Business Forum domaćin najuticajnijim investitorima iz Katara

Katarski državni investicijski fond na SBF-u

Dolazak na Sarajevo Business Forum, međunarodnu investicijsku konferenciju, koja će se 14. i 15. maja održati u glavnom gradu BiH najavila je delegacija političkih i biznis lidera iz Katara. Učešće na SBF-u potvrdili su, između ostalih, Dr. Khalid Bin Mohammed Al Attiyah, ministar vanjskih poslova Katara i  Ahmad Al Sayed, generalni direktor Qatar Investment Authority”(QIA).

Državni investicijski fond osnovan 2005. godine, Qatar Investment Authority”, jedan je od najvećih investicijskih fondova u svijetu čija se imovina procjenjuje na 115 milijardi dolara.  Fond posjeduje udjele u vodećoj britanskoj banci „Barclays”, američkoj auto-industriji “Fisker Automotive” te u “Volkswagen Group”.

Također „Qatar Holding“, koji se nalazi u sastavu „Qatar Investment Authority“ otkupio je  za milijardu i pol funti luksuznu robnu kuću u okviru „Harrods Group“, kao i produkcijsku kuću „Miramax“. Od februara 2012. godine Qatar Investment Authority” djelomični je vlasnik  švicarske „Credit Suisse“ banke. U sastavu ovog Fonda nalaze se i dijelovi petrohemijske industrije „Shell“.

Ulaganja katarskog fonda u cijelom svijetu izazivaju pažnju, jer se uglavnom radi o investicijama čija se vrijednost mjeri u milijardama dolara. Samo u Francuskoj Fond je, zahvaljujući poreskim olakšicama koje im je omogućila tamošnja Vlada, uložio gotovo četiri milijarde dolara u nekretnine.

Ove godine generalni direktor katarskog investicijski fonda Ahmad Al Sayed učestvovat će na Sarajevo Business Forumu radi potencijalnog ulaganja u BiH.

 

Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top