Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Saopćenje za javnost povodom četiri mjeseca od smrti Have Šljivić Dovadžija

Saopćenje za javnost povodom četiri mjeseca od smrti Have Šljivić Dovadžija

Jučer (1.8.2014.) se navršilo tačno četiri mjeseca od smrti rahmetli Have Šljivić Dovadžija, majke dvoje maloljetne djece. Podsjećamo, u večernjim satima 1. aprila desila se teška saobraćajna nesreća u naselju Nedžarići u Sarajevu kada je Havu na pješačkom prelazu pri velikoj brzini udarilo vozilo Golf VI prilikom čega je ona na licu mjesta podlegla od zadobijenih povreda.

Samo dan nakon ove teške saobraćajne nesreće, osumnjičeni vozač Golfa je pušten na slobodu. To je izazvalo uznemirenje javnosti i osjećaj nesigurnosti u pravni poredak te su se ogorčeni građani prvo okupili u Facebook grupu a potom i izašli na mirni protest 6. aprila na mjestu pogibije rahmetli Have.

 

Ni nakon četiri mjeseca, istraga u ovom slučaju nije okončana i nije podignuta optužnica protiv osumnjičene osobe za ovo krivično djele teškog ugrožavanja javnog saobraćaja. Prema posljednjim informacijama iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, čeka se vještačenje okolnosti saobraćajne nesreće. Takvo vještačenje bi trebalo biti gotovo za nekoliko dana ali iz Tužilaštva još uvijek ne daju nikakve informacije u javnost zbog čega se tako dugo čeka u ovom slučaju.

 

Ovim putem pozivamo organe za provođenje zakona, prvenstveno Tužilaštvo, da ubrzaju istragu u ovom slučaju i podignu optužnicu kako bi se osumnjičeni našao pred sudom i odgovarao za počinjeno krivično djelo te da počnu sa rješavanjem ranijih sličnih slučajeva koji još uvijek čekaju na procesuiranje. Sjetimo se samo slučaja koji se desio na istom mjestu prije godinu dana kada je također pješakinja smrtno stradala a osumnjičeni za to djelo je na slobodi. Puštanjem na slobodu počinitelja težih krivičnih djela policija i tužilaštvo stvaraju osjećaj nesigurnosti kod građana i nepovjerenje u institucije.

Također, zahtjevamo da se ispita odgovornost svih onih koji su svojim (ne)djelovanjem doveli do toga da osumnjičeni za teška krivična djela borave na slobodi.

 

Građani okupljeni oko Facebook grupe koja podržava borbu za pravdu i sigurnije okruženje za život će i u narednom periodu pratiti situaciju i po potrebi pokretati aktivnosti prema nadležnim organima u cilju zaštite svih građana i jednakopravnost pred zakonom.

 

Press Facebook grupe ZAUSTAVIMO TEROR NAD GRAĐANIMA SARAJEVA! PRAVDA ZA HAVU I DRUGE ŽRTVE

 

Akos.bA

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top