Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Sandžački književni susreti: Nagrada “Pero Ćamila Sijarića” dodijeljena Faizu Softiću

Sandžački književni susreti: Nagrada “Pero Ćamila Sijarića” dodijeljena Faizu Softiću

U okviru obilježavanja 20. novembra, Dana Sandžaka, danas su u Novom Pazaru održani Sandžački književni susreti SAKS 2016. i dodjela nagrade “Pero Ćamila Sijarića”, te drugi po redu Sevdah FEST i više tribina i okruglih stolova, javlja Anadolu Agency (AA).

U Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) nakon književnih susreta prestižna nacionalna nagradu dodijeljena je Faizu Softiću, književniku iz Bijelog Polja.

Lauret ovogodišnje nagrade “Pero Ćamila Sijarića”, Faiz Softić je ne krijući emocije zbog dodijeljene nagrade je rekao da je zaplakao od sreće.

“Pisci ne mogu promijeniti svijet, iako je u ovom svijetu podosta toga zrelo za mijenjanje, ali smještajući ga u svoj prozni tekst, u svoju poeziju, mogu ga učiniti podnošljivijim. Hvala i velikom Ćamilu Sijariću uz čije sam pripovijetke odrastao”, istakao je Softić uputivši riječi zahvale.

Književnik Faiz Softić objavio je knjige poezije “Strašan je zid bez sjene“ i “Čovjek na rasputici“, romane “Pod Kun planinom“ i “Strah od rodne kuće“ i zbirku priča “Čovjek koji kisne“. Roman “Pod Kun planinom“ je doživio tri izdanja i preveden je na francuski jezik.

Softić je zastupljen u udžbenicima za bosanski jezik. Živi u Luksemburgu i Sarajevu kao slobodni umjetnik.

Predsjednik BNV-a Sulejamn Ugljanin je u svom obraćanju iskazao zadovoljstvo zbog velikog broja kvalitetnih književnika, pjesnika i ljudi iz Sandžaka koji, kako je rekao pomažu i održavaju historijsko pamćenje o Sandžaku.

“Da nije bilo vas koji pišete niko danas za Sandžak znao ne bi. Sandžak je regija u kojoj vijekovima i zajedno u harmoniji žive Albanci, Bošnjaci, Crnogorci i Srbi. Svi koji smo ovdje nastali i odrasli od ove vode i mineral zemlje sandžačke imamo isti DNK. Svi smo isti, samo su nam plodovi iz sandžačke zemlje slatki, nikada tuđe nismo dirali”, istakao je Ugljanin.

On je podvukao da su književnici dokazali i pokazali da će Sandžak da opstane i traje, te da je nemoguće negiranje postojanja Sandžaka.
On je učesnicima ovogodišnjih književnih susreta poklonio po primjerak “Sandžačkog rječnika”.

Sandžačke književne susrete SAKS 2016 i dodjelu nagrade “Pero Ćamila Sijarić” Dan Sandžaka se obilježava 20. novembra, u znak sjećanja na osnivanje Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS), u Pljevljima 1943. godine.

Delegacija BNV-a je ranije danas povodom 73. godišnjice od osnivanja ZAVNOS-a položila cvijeće na spomen ploču gimnazije u Pljevljima gdje je taj organ narodne vlasti za vrijeme Drugog svjetskog rata bio osnovan.

Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) u povodu Dana Sandžaka organizirala je okrugli sto “Sandžak euro regija”, a u Kulturnom centru Novi Pazar, povodom “Dana Sandžaka” održana je tribina pod nazivom “Putevi Sandžaka”.

Večeras je održan drugi po redu Novi Pazar Sevdah FEST, koji je imao i takmičarski karakter. Takmičili su se mlade nade sevdaha iz Sandžaka, Bosne,Crne Gore i Makedonije.

Dan Sandžaka, kao i ostali bošnjački nacionalni blagdani utvrđeni su odlukom Bošnjačkog nacionalnog vijeća na III redovnoj sjednici Vijeća, održanoj u Novom Pazaru, 11. maja 2004. godine.

Dan Sandžaka se u srbijanskom dijelu te regije obilježava kao neradni dan. U ponedjeljak 21. novembra je u sandžačkim opštinama neradni dan i na svim lokalnim institucijama i ustanovama u tom dijelu Srbije istaknuta je zastava Bošnjaka u Srbiji.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top